Vajgl na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o Kataloniji

Človekove pravice, EU parlament, Govori v EP, Katalonija, Makedonija, Zahodna Sahara, Zunanja politika| 14. 1. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je imel govor na prvem letošnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, v katerem je opozoril tudi na bližajoči sodni proces zoper katalonske politične zapornike, ki so leta 2017 sodelovali v pripravah referenduma o neodvisnosti Katalonije.

Ivo Vajgl je povedal: „Kaj bodo Evropski uniji prinesle evropske volitve? Žal pri stvari ne gre samo za bojazni na eni strani in navdušenje na drugi nad pričakovano krepitvijo evroskeptičnih, ksenofobnih strank. V resnici gre za kredibilnost Evropske unije, za njeno dodano vrednost.

Ta teden bomo s španskim premierom Sanchezom govorili o prihodnosti Evrope samo nekaj dni pred začetkom monstruoznega procesa proti katalonskim politikom, ki so v zaporu že leto dni in jim grozijo drakonske sodbe, mi pa molčimo.

Te dni bomo odločali o naših trgovinskih interesih v Zahodni Sahari in spregledali, da gre tudi tam za kršitve mednarodnega prava in človekovih pravic.

Ali imamo plan B za krizo, ki se nakazuje v Makedoniji, ki smo ji obljubili evropsko prihodnost?

Na teh vprašanjih stoji ali pada naša kredibilnost in ne na populistični predvolilni retoriki.

Pred dnevi je Ivo Vajgl kot vodja skupine Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu v imenu njenih članic in članov pisal španskemu premierju Sanchezu, ki bo v sredo, 16. januarja, gost Evropskega parlamenta in bo sodeloval v razpravi o “prihodnosti Evrope”, ter ga povabil na sestanek, da bi se pogovorili o katalonskem vprašanju, a je Sanchez to vabilo k dialogu zavrnil.

ž