Vajgl o evropski perspektivi BIH in Makedonije

EU parlament, Govori v EP, Zunanja politika| 19. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je pohvalil poročilo, ki ga je Evropski parlament obravnaval na plenarnem zasedanju v začetku marca v Strasbourgu o napredku Bosne in Hercegovine za  pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU. Vajgl je o poročilu, ki ga pripravila poročevalka za BIH evropska poslanka Doris Pack (ELS, DE) dejal, da „podpira evropsko perspektivo Bosne in Hercegovine in to je edina prava smer“.

Pridružil se je tistim poslanskim kolegom, ki menijo, da je stališče o vahabitih v BIH kot nevarnosti „popolnoma odveč“. Ob tem je ocenil, da je treba prebivalcem BIH „v čim večji meri omogočiti, da odločajo o svoji usodi“.

Evropski poslanci so „Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 14. marca 2012 o poročilu o napredku Bosne in Hercegovine za leto 2011“ sprejeli s 557 glasovi za, 40 proti in 37 vzdržanimi glasovi.

Ivo Vajgl je razpravljal tudi o Makedoniji in med drugim poudaril, da „je treba čim prej začeti s pridružitvenimi pogajanji za vstop Makedonije v Evropsko unijo. Samo to bo ugnalo ali postavilo v kot različne nacionalistične teorije, ki se pojavljajo in ki so bile vedno rak rana odnosov med narodi na Balkanu.“. Dejal je, da je napočil „trenutek, da Grčija premisli o tem, da je pravzaprav mednarodna solidarnost tista, ki pomaga reševati te njene probleme v tem trenutku, in da je najbrž dober čas za to, da se pokaže nekaj empatije do sosedov. To velja tudi za nekatere druge sosede Makedonije.“

Evropski poslanci so „Resolucij0 Evropskega parlamenta z dne 14. marca 2012 o poročilu o napredku Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije za leto 2011“ sprejeli s 582 glasovi za, 70 proti in 34 vzdržanimi glasovi.

Posnetek govora Iva Vajgla na plenarnem zasedanju EP o BIH

Posnetek govora Iva Vajgla na plenarnem zasedanju EP o Makedoniji

ž