Zelena luč za Črno goro

EU parlament, Govori v EP, Zunanja politika| 30. 3. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajlg (ALDE/ Zares) je v zvezi z napredkom Črne gore pred glasovanjem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki je potekalo 28. in 29. marca v Bruslju, kot poročevalec v senci za Črno goro podprl pričetek pristopnih pogajanj z EU. Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je potrdil junijski začetek pogajanj s Črno goro.

Ivo Vajgl je o Črni gori povedal:
Dobra novica za nas in za Črno goro je, da se bodo pogajanja končno začela v začetku junija. Dovolj razlogov je za to, da verjamemo, da je Črna gora dobro pripravljena. Vzpostavljena je tudi kohezivnost v družbi, odzivnost o cilju v Evropski uniji. Pozitivno je dejstvo, da začenja Črna gora z enim od najtežjih poglavij, poglavjem 23. Črna gora je uspešno izvedla vrsto reform, ki jamčijo izpolnjevanje pogojev po „Acquiju“. To velja za reformo pravosodja, za ustvarjanje učinkovitih institucij za boj proti korupciji, ki je tudi v tem parlamentu privlačila pozornost mnogih kolegov poslancev.

Velja poudariti pozitivno vlogo Črne gore pri regionalnem sodelovanju. Tudi jaz, kot poročevalec v senci mislim, da je dogovor s Hrvaško, da odprto vprašanje Prevlake preda v presojo Haaškemu sodišču rezultat zdrave in pametne odločitve. Pozdravljamo tudi ukrepe črnogorske vlade, ki hočejo zagotoviti sodobno in stvarno svobodo izražanja, preprečiti napade na novinarje, in ki bodo zagotovili demokratično tolerantnost, ko gre za manjšine vseh vrst v družbi. Nekatere izmed teh zadev so za črnogorsko družbo nove, so pa nujne in zagotovo dobrodošle. Čas je, da majhna, neskončno lepa dežela, z bogato zgodovino in kulturo, odločno stopi proti združeni Evropi. Hvala lepa.“

Video posnetek govora Iva Vajgla

ž