Stvarno o pobojih v Siriji

EU parlament, Govori v EP, Zunanja politika| 12. 6. 2012 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ Zares) je v okviru plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki ta teden poteka v Strassbourgu, razpravljal o Siriji v okviru točke Najnovejši razvoj dogodkov na Bližnjem vzhodu, vključno z razmerami v Siriji; Izjava podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, in visoko predstavnico za skupno zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton znova pozval k dejavni vlogi EU.

Nastop Iva Vajgla na plenarnem zasedanju EP:
Hvala lepa, gospa Ashton, za vaše ocene in za vaše kontinuirano spremljanje situacije v Siriji. Najlažje bi rekel, da se strinjam z večino tega, kar je rekel kolega Arlachi ravnokar dejal. Najlaže se je zgroziti, in treba se je zgroziti nad prizori umora, množičnega poboja otrok in žena v Siriji. Vendar razum nam mora narekovati, da se moramo vprašati, kdo to dela in zakaj to dela, v čigavem interesu to dela, kdo dobi od tega in kdo izgublja.

Mi moramo voditi politiko, ki vodi naprej, ki vodi k miru, k pomiritvi. K pomiritvi ne vodi novo nasilje, ne vodi vojaška intervencija, ne vodi prehitro in preradikalno ocenjevanje stvari. Mislim, da je masakre treba raziskati, da je treba natančno in objektivno ugotoviti, kdo jih izvaja, v čigavi službi … To, kar ste vi pred dnevi v svojem sporočilu tudi poudarili. Mislim, da mora Evropska unija pri tem ohraniti hladno kri, delovati stvarno in s tem povečevati svoj vpliv in svoj ugled v svetu. Hvala lepa.”

  • Video posnetek razprave Iva Vajgla o Siriji

ž