S kampanjo EU do ozaveščanja o downovem sindromu

EU parlament, Invalidnost, sociala| 7. 12. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) je podpisal pisno izjavo o ljudeh z downovim sindromom, ki so jo predlagali evropski poslanci iz večine političnih skupin.

Downov sindrom, znan tudi kot trisomija 21, je prirojena kromosomska motnja, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom. To posebno stanje kromosomov upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj.

Downov sindrom nastane naključno. Vzroki, ki ga povzročijo, še do danes niso znani. Leta 1866 je dr. John Langdon Down prvi opisal takšno stanje prizadetosti, zato se ta sprememba kromosomov imenuje po njem.

Na približno 600 do 1000 porodov se rodi en otrok z downovim sindromom. Otroci s tem sindromom imajo pogosto številne prirojene motnje, vključno z boleznimi srca. Prav tako je downov sindrom najpogostejši genetski vzrok za učne težave.

Predlagatelji pisne izjave pozivajo Svet in Komisijo, naj na nacionalni in evropski ravni pripravita kampanjo ozaveščanja o downovem sindromu, da bi spodbudila raziskave o zdravljenju te bolezni, vključevanje teh ljudi v družbo, poklicno življenje, izobraževanje in kulturo ter bolje zaščitila pravice otrok s tem sindromom.

V skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta (http://www.europarl.europa.eu/sipade/rulesleg8/Rulesleg8.SL.pdf) se bo rok za podpisovanje pisne izjave iztekel 21. februarja 2017, zato bo takrat znano, ali bo pisno izjavo podprla večina poslank in poslancev in, ali bo postala veljavna. V tem primeru jo bodo poslali Svetu in Komisiji. Pisne izjave za Parlament niso zavezujoče.

Datoteke:

  • Pisna izjava
    Tip: pdf
    Velikost: 243 KB
ž