Madžarska in “krivični” Trianon

Govori v EP| 19. 1. 2011 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes v razpravi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta opozoril predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana na nepotrebno oživljanje preteklosti, kar je Madžarska storila tudi v obliki darila EU – orjaške preproge z “veliko” Madžarsko v sredini.

V razpravi o programu madžarskega predsedovanja Svetu Evropske unije, je je izrazil podporo programu madžarskega predsedstva in zadovoljstvo, da bo Evropski uniji predsedovala sosednja prijateljska država, ki ima skupaj s Slovenijo velik interes za stabilnost in razvoj Jugovzhodne Evrope, na katero Slovenijo in Madžarska mejita. Pri tem je poudaril, da je v interesu tako Madžarske kot Evropske unije, da države Zahodnega Balkana usmerijo svoje politike v prihodnost in v moderne izzive.

Pri tem je madžarskemu predsedniku vlade dal nasvet, za katerega je pričakoval, da ga Orban ne bo sprejel zelo rad, namreč, da naj Madžarska preneha s sklicevanjem na mirovni sporazum iz Trianona, ki ga ima za krivičnega, vznemirjati svoje sosede.

“Vsak ima svojo zgodovino,” je menil Vajgl, “in mora znati živeti z njo.”

Posnetek nastopa si lahko ogledate spodaj.

ž