O človekovih pravicah konkretneje, s sklicevanjem na mednarodno in humanitarno pravo

Človekove pravice, Govori v EP| 13. 12. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) je imel danes popoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor v razpravi, vezani na predstavitev poročila o »Letnem poročilu o človekovih pravicah in demokraciji v svetu ter politiki Evropske unije na tem področju za leto 2015«, poročevalca Josefa Weidenholzerja, odbor za zunanje zadeve EP.

Vajgl je v svojem govoru dejal:

” Spoštovani,

Vsakoletno poročilo o stanju ali natančneje o kršenju človekovih pravic v svetu smo v Evropskem parlamentu uvedli kot potencialno močno orodje naše skupne zunanje in varnostne politike. Če je konferenca v Helsinkih pred štirimi desetletji z usmeritvijo reflektorjev na kršilce človekovih pravic odprla pot epohalnim spremembam v svetu, moramo danes samokritično ugotoviti, da pri uporabi tega sredstva mehke politične moči zaostajamo za možnostmi in pričakovanji. Tako tudi to poročilo, kljub svoji obsežnosti in vloženi energiji, ne izraža dramatičnosti trenutka, v katerem se je znašel naš planet. Na človekove pravice se sklicujemo, ko jih kršijo oni drugi, miru nočemo proglasiti za temeljno vrednoto, puščamo ljudi same, ko jih je strah sedanjosti in prihodnosti.

Evropska unija je, ko gre za izvore kriz, vojn, teptanja človekovih pravic, ujeta v svojo razcepljenost, zgodovino in geostrategije. Zato naša prislovična darežljivost na humanitarnem področju ni dovolj.

Kolegi, o človekovih pravicah se bomo morali pogovarjati konkretneje, s sklicevanjem na mednarodno in humanitarno pravo. Biti moramo na strani šibkih in ponižanih, ne na strani moči in njene zlorabe.

Hvala lepa.«

ž