Poziv makedonskemu predsedniku Ivanovu h končanju krize

AFET, EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 3. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Člani Evropskega parlamenta Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (ALDE), posredniki Evropskega parlamenta za uresničitev t. im. dogovora iz Pržina, sprejetega 15. julija 2015, so včeraj v izjavi za javnost pozvali makedonskega predsednika Gjorgeja Ivanova h končanju politične krize v Makedoniji.

V izjavi za javnost so zapisali:
V imenu Evropskega parlamenta si že dve leti prizadevamo za vzpostavitev dialoga med političnimi voditelji, da bi s tem podprli demokratičen način izhoda iz dolgotrajne politične krize. Zato pozdravljamo dejstvo, da je parlamentarna demokracija, ki odseva voljo večine v Sobranju, vodila v imenovanje predsednika parlamenta g. Talata Xhaferija. Izražamo podporo ter upanje in pričakovanje, da bo novi predsednik parlamenta takoj v celoti prevzel svoje naloge v interesu države in vseh makedonskih državljanov.

Nedavno smo že najostreje obsodili napad na demokratično izvoljene člane parlamenta (Sobranja), ki je tudi napad na demokratično voljo državljanov. Uradna preiskava mora učinkovito identificirati in obsoditi storilce tega nesprejemljivega kriminalnega napada. Prav tako je treba ugotoviti politično odgovornost in določiti posledice, da bi preprečili take nedemokratične dejavnosti.

Po naših informacijah namerava novi predsednik parlamenta obvestiti predsednika Ivanova, da si parlament želi, da bi predsednik znova premislil svoje stališče in priznal, da je treba vodji večine dovoliti imenovati vlado brez dodatnih zamud. Pričakujemo, da bo to vodilo v imenovanje novega predsednika vlade v naslednjih dveh tednih.

Pozivamo predsednika Ivanova, naj spoštuje voljo parlamenta in preneha obstruirati demokratično pot ter željo državljanov, da se kriza konča. Nadaljnje zamude pri imenovanju nove vlade bodo prinesle neizbežne posledice.

Z makedonskimi državljani delimo željo, da bi videli konec trenutne krize. Nezmožnost oblikovati novo vlado v naslednjih dveh tednih bo razumljena kot nesposobnost političnih voditeljev v državi, da bi uresničili želje državljanov. Zato še enkrat priporočamo političnim predstavnikom v Evropskem parlamentu, da odložijo glasovanje o poročilu o napredku Makedonije za leto 2016 glede na dogajanje v naslednjih dveh tednih.

*Sporočilo za javnost v slovenskem jeziku ni uradni prevod izvirnika.

ž