Novoizvoljeni predsednik makedonskega Sobranja Xhaferi v Bruslju

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 4. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Novoizvoljeni predsednik makedonskega parlamenta (Sobranja) Talal Xhaferi se je danes v Evropskem parlamentu sestal z evropskima poslancema Edwardom Kukanom (EPP) in Ivom Vajglom (Alde), poročevalcem Evropskega parlamenta za Makeodnijo. Poslanca sta zadnji dve leti kot posrednika v imenu Evropskega parlamenta sodelovala pri reševanju politične krize in pripravi demokratičnih volitev v Makedoniji.

Predsednik Xhaferi se je evropskima poslancema zahvalil in zagotovil, da se z njegovo izvolitvijo in obvestilom, ki ga je poslal predsedniku države Ivanovu, začenja obdobje konsolidacije makedonskih državnih institucij. Pričakuje, da bo predsednik Ivanov v predpisanem času podelil mandat za sestavo nove vlade predsedniku socialdemokratske stranke Zoranu Zaevu, ki je dokazal, da razpolaga s potrebno večino v parlamentu.

Ivo Vajgl je posebej izpostavil, da po dolgi krizi, ki je dosegla vrhunec z nasiljem proti izvoljenih poslancem nove parlamentarne večine, država potrebuje umiritev, spravo in dogovor o sodelovanju pri oblikovanju politike, ki bo Makedonijo pripeljala v EU. Oba člana mediacijske trojke EP sta tudi izrekla priznanje strankam nove koalicije, ker niso sodelovale pri vzpodbujanju uličnih demonstracij, ki bi lahko Makedonijo pretvorile v prizorišče množičnih politično ali etnično motiviranih spopadov.

 

Datoteke:

 • Tip: jpeg
  Velikost: 1 MB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 985 KB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 344 KB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 261 KB
ž