Sirija ne sme postati bojišče hladne vojne

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 16. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) je popoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljal v okviru točke dnevnega reda „Strategija EU za Sirijo“. O tem je uvodoma spregovorila podpredsednica Komisije oziroma visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini.

Ivo Vajgl je v svojem govoru dejal:

„Spoštovani,

danes se je, brez velikih pričakovanj, začel šesti krog ženevskih pogajanj o Siriji, ki ste jih, gospa Mogherini, pomagali začeti. Za tiste, ki bolj verjamemo v  politične rešitve in aktivno diplomacijo kot v stopnjevanje vojaških aktivnosti, je dogajanje v Ženevi, potem ko so pogajanja v Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Turčije in Irana vendarle pripeljala do delnega pozitivnega rezultata –  razglasitev varnih območij, pozitivno znamenje.

Bilo bi narobe, če bi dokumenti, ki jih v zvezi s tragedijo v Siriji sprejemamo v Evropskem parlamentu, bili samo nekakšna kronika dogajanja, brez vizije, predlogov in načrtov za lastno akcijo, ki bi vodili v ustavitev vojne in nujno obnovo uničene države.

Še slabše bi bilo, če bi Siriji namesto rešitev, mednarodne solidarnosti in sodelovanja ponudili status bojišča hladne vojne iz udobnih sedežev Evropskega parlamenta. Včasih imam občutek, da si tudi tukaj želimo nekaj takega.“

ž