“Makedonija vstopa v novo obdobje”

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 17. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) se je odzval na nedavno novico, da se je predsednik Makedonije Gjorge Ivanov odločil podeliti mandat za sestavo vlade vodji socialdemokratske stranke Zoranu Zaevu.

Izjava Iva Vajgla:

„S tem, ko je predsednik Makedonije Gjorge Ivanov danes podelil mandat za sestavo vlade Zoranu Zaevu, predsedniku socialdemokratske stranke in vodji parlamentarne večine bodoče koalicije, je Makedonija napravila pomemben korak v smeri politične stabilizacije in krepitve svoje evro-atlantske prihodnosti. Mandatar je izpolnil zahtevo predsednika ter velikega dela makedonske javnosti in stranke, ki je vodila nekaj dosedanjih vlad, da bo vztrajala na celovitosti in suverenosti države, spoštovala ustavo in upoštevala dogovore, ki zagotavljajo pravice narodnostnih manjšin.

Makedonija vstopa v novo obdobje, v katerem bo potrebno sodelovanje vseh političnih sil, dogovor vseh strank o sodelovanju pri najpomembnejšem nacionalnem projektu – vključevanju v Evropsko unijo.

Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo poudarjam nujnost, da se pogajanja o vstopu Makedonije v EU pričnejo čim prej, ne čakajoč na dokončne rešitve dvostranskih problemov, kot je na primer spor s sosednjo Grčijo o imenu države.

Enako pomembno je, da država premosti razdeljenost, do katere je prišlo po lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Makedonija potrebuje enotnost o strateških prioritetah, spravo in konstruktivno sodelovanje vlade in opozicije. Takšna Makedonija bo vzpodbuda za stabilnost regije jugovzhodne Evrope in njeno evropsko perspektivo.“

ž