Trojka Evropskega parlamenta pozdravlja odločitev Ivanova

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 17. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Člani Evropskega parlamenta Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde), mediatorji za uresničitev t. im. dogovora iz Pržina, so se popoldne odzvali na odločitev makedonskega predsednika Ivanova, da podeli mandat za sestavo nove vlade vodji socialdemokratske stranke Zoranu Zaevu.

Medijem so posredovali naslednjo izjavo za javnost:

Pozdravljamo odločitev predsednika Ivanova na podlagi pobude Sobranja, da podeli mandat g. Zaevu, kar je pomemben korak naprej v procesu oblikovanja nove vlade. Upamo, da bo ta konstruktiven duh navdihnil vse politične stranke, da presežejo medsebojne razlike in pričnejo delati na pomiritvi v skupnem interesu vseh državljanov.

Pričakujemo hitro vzpostavitev nove vlade, ki mora odločno nadaljevati vključujoče in reformistično soglasje o dogovoru iz Pržina in nujne reformne prednostne naloge. Vse to je ključno, da se država vrne na pot evropske integracije, h kateri so se zavezale vse politične stranke, in ki jo želijo in zaslužijo državljani.

Kot smo že dejali, Evropski parlament je pripravljen sodelovati s Sobranjem pri uresničevanju želje državljanov in izvajanju potrebnih reform, da bi državo vrnili na evropsko pot.

ž