O prazni retoriki predsednika republike

Človekove pravice, Novice, Zunanja politika| 25. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj na prvem uradnem obisku gostil avstrijskega predsednika AlexandraVan der Bellna. V pogovorih sta se dotaknila tudi vprašanja položaja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in tudi položaja nemško govoreče skupnosti v Sloveniji, se je na Pahorjeve izjave glede avstrijske državne pogodbe odzval evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), nekdanji zunanji minister in diplomat. Vajgl se sicer že leta zavzema za notifikacijo ADP in je bil maja 2015 med podpisniki poziva skupine 122 uglednih pobudnikov na čelu s Francetom Bučarjem in Ivanom Kristanom.

Stališče Iva Vajgla:
Uradno stališče Avstrije do Slovenije kot države naslednice podpisnice ADP je znano in se ne spreminja od sogovornika do sogovornika. Avstrija si ne želi, da bi Slovenija formalno priglasila nasledstvo pri depozitarju te pomembne mednarodne pogodbe v Moskvi, kot je to storila Češka. Zato je povsem nepotrebno, da Pahor sprašuje za mnenje svojega gosta in poskuša opravičevati odsotnost volje v Sloveniji, naj upošteva mnenja uglednih predstavnikov stroke doma in na avstrijskem Koroškem, ki zahtevajo notifikacijo nasledstva kot jamstvo pravic in načel mednarodnega prava.

Dokazi‘ o tem, kako avstrijska stran upošteva vsebino ADP, so na trhlih nogah in so dodatno vprašljivi v luči razprave o koroški deželni ustavi in realne možnosti, da se v Avstriji in ne samo na Koroškem, poveča vpliv politične stranke, ki se je vedno sistematično upirala demokratizaciji odnosa avstrijske države do slovenske manjšine na Koroškem in Štajerskem.

Dobrososedskih odnosov ni mogoče graditi na prazni retoriki, ki jo uporablja predsednik republike Borut Pahor, ampak na skupnih interesih, medsebojnem upoštevanju in spoštovanju mednarodno veljavnih standardov in sporazumov, med katere sodi tudi ADP.

ž