Evropski poslanci obiskali južni Kavkaz

AFET, Človekove pravice, Novice, Zunanja politika| 30. 5. 2017 | Ni komentarjev

print
Delegacija zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta (AFET) pod vodstvom njegovega predsednika Davida McAllisterja, katere član je bil tudi Ivo Vajgl, je med 22. in 26. majem obiskala Armenijo, Azerbajdžan in Gruzijo. V okviru obiska so se v vseh treh državah sestali s predstavniki politične oblasti, opozicije in civilne družbe, da bi okrepili odnose z EU, vključno s sklepanjem novih dogovorov.

Na današnjem rednem zasedanju AFET-a so predsednik in nekateri člani delegacije povzeli vtise in spoznanja z obiska. V delegaciji so bili poleg predsednika odbora Davida McAllisterja poslanke in poslanci šestih največjih političnih skupin EP:  László Tokes (EPP, Madžarska), Željana Zovko (EPP, Hrvaška), Andrejs Mamikins (S&D, Latvija), Angel Dzhambazki (ECR, Bolgarija), Helmut Scholz (GUE/NGL, Nemčija), Heidi Hautala (Zeleni, Finska) in Ivo Vajgl (ALDE).

V pogovorih na južnem Kavkazu so se poslanke in poslanci zavzeli za poglobitev reform na področju boja proti korupciji ter varstva človekovih pravic in spoštovanja državljanskih svoboščin, predvsem pa za razrešitev „zamrznjenih“ konfliktov v regiji, kar naj se nadaljuje v okviru obstoječih oblik mediacije.

Evropska unija, kot pojasnjujejo v AFET, „trenutno preoblikuje njene odnose z Armenijo in Azerbajdžanom prek sklepanja novih sporazumov, glede katerih so bila  pogajanja z Armenijo pravkar končana , z Azerbajdžanom pa pričeta. Soglasje k tem sporazumom morajo dati evropske poslanke in poslanci.

Foto: AFET

 

 

 

 

 

Slika v vrstici 2

ž