Čestike novemu predsedniku makedonske vlade Zaevu

AFET, EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 1. 6. 2017 | Ni komentarjev

print
Člani Evropskega parlamenta Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde), mediatorji za uresničitev „Dogovora iz Pržina“  (iz l. 2015), so danes po  glasovanju v makedonskem Sobranju čestitali novemu predsedniku vlade Zoranu Zaevu.

Medijem so posredovali naslednjo izjavo za javnost:

Čestitamo predsedniku vlade Zaevu za imenovanje nove vlade in potrditev njenega programa. Z upanjem nas navdaja konstruktivnost parlamentarne razprave o programu in vladnih zavezah k poenotenju države o programu, ki bo izpolnil pričakovanja vseh državljanov in omogočil izvedbo nujnih reformnih prednostnih nalog, kot tudi evro-atlantsko integracijo.

Upamo, da bodo zdaj vse politične stranke delovale v konstruktivnem duhu pomiritve v skupnem interesu vseh državljanov, in z novo vlado delale na povrnitvi zaupanja v državi in njenih institucijah, vključno s popolno uresničitvijo  ‘Dogovora iz Pržina’ in nujnih reformnih ukrepov. Makedonsko ljudstvo je že predolgo čakalo in si zasluži odločen napredek vlade pri tej vključujoči in reformni agendi.

Po treh odložitvah zaradi politične negotovosti zdaj pričakujemo, da bo Evropski parlament glasoval o poročilu o napredku Makedonije za leto 2016, kot je predvideno, na rednem junijskem zasedanju. Prav tako se veselimo sodelovanja Evropskega parlamenta s Sobranjem pri izpolnjevanju želja državljanov in pri izvedbi potrebnih reform, ki bodo državi omogočile konkretne korake v smeri članstva v EU“.

ž