Program Starejši za starejše na Vajglov predlog postal „Državljan Evrope“

EU parlament, Novice, Starejši| 8. 6. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski parlament je na predlog evropskega poslanca Iva Vajgla (DeSUS/ Alde) programu Starejši za starejše, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), kot edinemu iz Slovenije podelil nagrado Državljan Evrope – za posebne dosežke za leto 2017.

Vajgl je, ob podpori evropskega poslanca Igorja Šoltesa (Zeleni/ ESZ), pred meseci predlagal, da nagrado Državljan Evrope prejme program Starejši za starejše. Kot je zapisal v utemeljitvi, gre za „izjemen primer dobre prakse prostovoljstva na področju podpore neodvisnemu življenju starejših ljudi, ki želijo čim dlje ostati v svojih domovih in živeti neodvisno oziroma ob pomoči drugih pri opravljanju vsakodnevnih opravil.

Po podatkih ZDUS so prostovoljci v 11 letih opravili okoli 6,5 milijona ur prostovoljnega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših oz. so pomagali skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let. Program je zasnovan tako, da strokovno usposobljeni prostovoljci skupaj z različnimi strokovnimi službami v lokalnem okolju izvajajo pomoč tistim starejšim, ki jo najbolj potrebujejo.

Vajgl, ki je program Starejši za Starejše ob obisku prostovoljcev iz Slovenije že leta 2015 predstavil tudi na posebni konferenci v Evropskem parlamentu v Bruslju, ki je požela veliko zanimanja in občudovanja, je prepričan, da „program Starejši za starejše poglablja razumevanje in sodelovanje med generacijami ter spodbuja razvoj sodelovalne kulture.

Podelitev nagrade Državljan Evrope programu Starejši za starejše ima vseevropski simbolni pomen, saj je dolgoživa družba neizbežno dejstvo.

Ivo Vajgl je leta 2014 za prejemnico nagrade uspešno predlagal dr. Spomenko Hribar.

Evropski parlament oziroma njegov odbor za nagrade vsako leto v skladu s pravili podeli nagrado Državljan Evrope največ 50 nagrajencem, kolikor jih je tudi letos. Nagrajeni so lahko državljani, skupine, združenja ali organizacije, ki se posebej izkažejo pri spodbujanju povezovanja in sodelovanja državljank in državljanov EU,  oziroma promovirajo evropske vrednote.

Vsak poslanec lahko za nagrado predlaga enega prejemnika, skupaj je lahko iz vsake države največ pet kandidatov. Slovesna podelitev nagrade Državljan Evrope za leto 2017 bo 11. oktobra 2017 v EP v Bruslju, pred tem pa tudi v Sloveniji.

Vsem prostovoljkam in prostovoljcem in vsem, ki podpirajo program Starejši za starejše, iskreno čestitamo!

ž