Vajgl pozdravil dobri novici za Zagreb in Podgorico ter bil kritičen do vloge Evropskega parlamenta v Albaniji

Novice| 9. 11. 2010 | Ni komentarjev

print
Evropska komisija je danes sprejela letna poročila o napredku držav kandidatk in potencialnih kandidatk za članstvo v EU. Letos je ob tem sprejela tudi mnenji o vlogi za članstvo Črne gore in Albanije. Celoten sveženj je evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Stefan Fuele poslancem predstavil na zasedanju zunanjepolitičnega odbora.

 “Poročilo Komisije in nastop Komisarja Fueleja prinaša dobri novici za Zagreb in Podgorico,”  je v dialogu s komisarjem poudaril Vajgl.

 “Obžalujem pa, da napredek Albanije ni takšen, kot so si ga želeli v Tirani in kot bi bil primeren za nadaljnjo utrjevanje stabilnosti v regiji Jugovzhodne Evrope. Krivdo za to si lahko pripišemo tudi v Evropskem parlamentu, saj s svojimi posegi v razmere v Tirani nismo prispevali k utrjevanju demokracij institucij, ampak predvsem izhajali iz ozkih strankarskih interesov, ter vzpodbujali tiste, ki jih imamo za “svoje” na račun drugih, ki pripadajo drugi strani. Pri tem sta prednjačili zlasti največji skupini v parlamentu,”  je bil do vloge parlamenta kritičen Vajgl.

 Poročilo Komisije in nastop Komisarja Fueleja je Vajgl ocenil kot dokaz, da v EU prevladuje zavest o tem, da je vključevanje vseh držav Jugovzhodne Evrope v EU bistven prispevek k stabilnosti in napredku kontinenta.

 Evropski poslanec Ivo Vajgl je poročevalec v senci za Hrvaško in Črno goro.

ž