O Srbiji: Ustrezna zakonodaja o medijih ni dovolj

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 13. 6. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes zvečer na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu kot poročevalec v senci za Alde razpravljal o predlogu poročila o napredku za Srbijo za leto 2016. O poročilu o Srbiji, kot tudi o poročilih o Makedoniji in Kosovu, bodo poslanke in poslanci glasovali v sredo, 14. junija 2017.

Ivo Vajgl je v svojem govoru dejal:

Spoštovani,

dovolite, da izrazim zadovoljstvo s sodelovanjem s poročevalcem za Srbijo Davidom McAllisterjem, ki je vložil veliko truda in kreativnosti v ta tehten in uravnotežen dokument.

Srbija je na dobri poti proti članstvu v Evropski uniji in Unija, da bi dosegla stabilnost in splošni napredek, mora sprejeti Srbijo in odpreti evropsko in evro- atlantsko perspektivo vsem državam jugovzhodne Evrope.

Na pozitivni strani, poročilo izpostavlja solidne rezultate Srbije na gospodarskem področju in izboljšane standarde demokratičnega vladanja, večjo pripravljenost, a ne še zadostno, za sodelovanje s civilno družbo.

Na kritični strani ni mogoče spregledati tendence občasnega zaostrovanja – zlasti verbalnega, odnosov s sosedi v regiji, taktiziranja med pro-evropsko in pro-rusko usmerjenostjo. Pri tem je, v pogojih, ko država deklarira svojo nevtralnost, sodelovanje v vojaških manevrih Rusije in njenih tesnih zaveznic sporno.

Ko gre za medije je treba poudariti, da ustrezna zakonodaja ni dovolj, če so v praksi dovoljeni politična kontrola in pritiski na medije, redukcija medijev na vlogo propagandistov vladajočih strank in osebnosti.

Na poti do kredibilne države prava bo treba odpraviti tudi vmešavanje politike v pravosodje.

Srbija je ključna država regije, ki mora prav zaradi tega samoomejevati svoje ambicije pri promociji svojih interesov v sosednjih državah. Skupaj z drugimi državami v regiji si mora Srbija prizadevati za spravo in umiritev tega dela Evrope. Evropska perspektiva vseh držav in narodov tega področja je ključ do miru, stabilnosti in napredka.

ž