Kolumna v Mandraču: Srečno pot, Balkan!

EU parlament, Makedonija, Mandrač, Novice, Zunanja politika| 19. 6. 2017 | Ni komentarjev

print
Prejšnji teden je v izolskem tedniku Mandrač izšla nova kolumna evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/ DeSUS), v kateri se posveča Balkanu, saj je bil ta tema kar nekaj točk dnevnega reda zadnjega, junijskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta. In se obenem veseli tudi nagrade Državljan Evrope, ki jo letos dobi le en prejemnik iz Slovenije – prostovoljski program Starejši za starejše, ki ga izvaja skoraj 300 društev upokojencev po Sloveniji.

Kolumna Iva Vajgla:

Za tri države Zahodnega Balkana je bilo v sredo glasovanje o poročilih o njihovem napredku proti članstvu v Evropski uniji uspešno opravljen izpit, nov korak proti želenemu cilju. V času, ko se v Evropi čedalje bolj glasno in odločno prijavljajo k besedi tisti, ki si širitve Unije ne želijo in bi vse postopke najraje ustavili, smo zagovorniki miru in stabilnosti v jugovzhodnem delu naše celine z večino glasov prižgali zeleno luč Srbiji, Makedoniji in Kosovu. Vožnja se nadaljuje, čeprav so tračnice nekoliko razmaknjene, lokomotiva upešana in strojevodja brez smisla za orientacijo.

Igro za zagotovitev podpore Makedoniji sem kot stalni  poročevalec Evropskega parlamenta vodil sam, pri Srbiji sem bil poročevalec v senci za liberalno-demokratsko stranko ALDE, pri Kosovu sem podal svoje mnenje. Kot nikoli doslej so poročila o treh balkanskih državah, ki smo jih zaradi različnih razlogov (kriza in brezvladje v Makedoniji, predsedniške volitve v Srbiji, parlamentarne volitve na Kosovu) kar za nekaj mesecev odložili in celo večkrat prelagali, izzvale doslej nikdar doseženo stopnjo angažirane razprave. Vtis je, da se med Nemčijo in Francijo, ki bosta v prihodnjem obdobju »direktorici« EU, oblikuje soglasje o upočasnitvi širitvenih načrtov. Svojevrsten paradoks v tem položaju predstavlja dejstvo, da  postaja nepregledno zaostrovanje razmer na Zahodnem Balkanu, med-sosedsko obmetavanje s trdimi do sovražnimi parolami pravzaprav edini razlog, da si evropski politiki ne upajo gledati vstran in prepuščati Balkana njegovi nevarni usodi.

Srbija gre na živce s svojim igranjem na rusko karto in predvsem z vojaškim sodelovanjem z veliko vzhodno sosedo, na Kosovu ima mafija različnih orientacij premočno besedo, Makedonija ima tudi potem, ko je nova vlada prevzela posle, težave z oblikovanjem nacionalnega soglasja o državnih prioritetah in nujnem konstruktivnem sodelovanju opozicije  v vseh procesih, povezanih članstvom v EU in NATO.

Mediji so v Srbiji plen vladajočih, razumljeni predvsem kot trobila vladne politike in častilec  tistega na vrhu. Sodstvo je povsod pod pritiskom politike, korupcija cvete. V Srbiji in v Makedoniji – tudi Črna Gora ni izjema, projicirajo na stene podobe »Velike Albanije«, v Bosni in Hercegovini imajo po črki ustave iz Daytona nekaj sto ministrov, ki ne morejo najti skupnega jezika za upravljanje države.

Vsemu navkljub smo iz Evropskega parlamenta v balkanske prestolnice poslali sporočilo vzpodbude. Srečno, naporov polno pot!

Pripis:
Vzpodbudno sporočilo smo ta teden iz Bruslja poslali tudi slovenski starejši generaciji. Programu Starejši za starejše v okviru ZDUS-a je žirija EP podelila nagrado »Državljan Evrope«. Poklon slovenskemu prostovoljstvu!

Objavo v tiskani izdaji je podprla skupina Alde – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

ž