Slovesno na podelitvi nagrade Državljan Evrope

EU parlament, Novice, Starejši| 30. 6. 2017 | Ni komentarjev

print
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani je danes v Hiši EU pripravila nacionalno slovesnost ob podelitvi nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope, ki jo je kot edini iz Slovenije letos prejel program Starejši za starejši (pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije). Goste sta nagovorila predlagatelj nagrade evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) in sopodpisnik predloga evropski poslanec dr. Igor Šoltes (Zeleni/ ESZ).  Nagrado je prevzel predsednik ZDUS Janez Sušnik, prireditve pa so se udeležili tudi evropska poslanca Franc Bogovič in Lojze Peterle, državna sekretarka Marija Pukl, nekdanja predsednica in ena od začetnic programa dr. Mateja Kožuh Novak, nekdanji predsednik ZDUS Anton Donko in več kot 80 prostovoljk in prostovoljcev programa Starejši za starejše.

Ivo Vajgl, ki je program Starejši za starejše, v katerem sodeluje okoli 3.500 prostovoljk in prostovoljcev, kot primer dobre prakse že leta 2015 predstavil na posebni konferenci v Evropskem parlamentu v Bruslju, je v svojem nagovoru  med drugim povedal, da se je v nekem trenutku zavedel, da starejši „ljudje, za katere je treba nekaj narediti in so marginalizirani v družbi. To me vodi pri mojem delu v Evropskem parlamentu in ga nekako delim na dve polovici, eno je delo na področju zunanjih zadev, pravičnosti in miru v svetu, drugo je delo v korist določanja standardov, etike, ko gre za medgeneracijski odnos, ko gre za odnos do starejših v Evropi. Obe ti dve poslanstvi sta mi enako pomembni“.

Vodstvu ZDUS ter vsem prostovoljkam in prostovoljcem je znova čestital in posebej poudaril zasluge ene od začetnic programa, nekdanje predsednice ZDUS, dr. Mateje Kožuh Novak, ki je tudi nagovorila občinstvo.

V okviru prireditve sta program in izzive, s katerim se sooča, med drugim s pomanjkanjem javnih finančnih sredstev za njegovo nemoteno in stabilno izvajanje, predstavila vodja programa Rožca Šonc in prostovoljec ter predsednik društva upokojencev Dravograd Željko Kljajić.

ž