Za prepoved jedrskega orožja

Novice, Zunanja politika| 29. 8. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) se je danes pridružil javnemu pozivu poslancev k podpisu in ratifikaciji Pogodbe Združenih narodov o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je julija letos izglasovala Generalna skupščina ZN s podporo 122 držav, med katerimi pa ni bilo Slovenije, kot tudi ne drugih članic zveze NATO (razen Nizozemske, ki je glasovala proti).

Slovenija se je julijskega glasovanja vzdržala, lani pa je tudi nasprotovala pričetku pogajanj o pripravi pogodbe o prepovedi uporabe jedrskega orožja. Gre za prvo mednarodno pogodbo, ki prepoveduje uporabo, posest in razvoj jedrskega orožja in zagotavlja pomoč žrtvam jedrskih poskusov in negativnih posledic ostankov uporabe jedrskega orožja v okolju. Če bo pogodbo podpisalo in ratificiralo vsaj 50 držav, bo ta uveljavljena in bo zavezujoča za vse podpisnice. Podpisovanje bo potekalo 20. septembra na sedežu OZN v New Yorku.

Vsaka država podpisnica bo, kot so zapisali v Mednarodni kampanji za odpravo jedrskega orožja (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – ICAN), „prispevala h krepitvi širšega vpliva tega instrumenta na globalno jedrsko politiko, k delegitimizaciji vloge orožja za množično uničenje v varnostnih politikah in lahko celo vpliva na vojaške prakse v državah, ki izvorno niso podpisale pogodbe“.

Poslanke in poslanci v javnem pozivu med drugim navajajo, da razumejo odpravo jedrskega orožja kot globalno javno dobro“ in da je zanje pogodba „ključen korak k promociji varnosti in blaginje vseh ljudi“.

Med podporniki kampanje ICAN so sicer mnoge svetovno znane osebnosti, od tibetanskega vodje Dalaj lame do umetnice in velike mirovnice Yoko Ono do ameriškega filmskega igralca Martina Sheena in drugih.

Vir: icanw.org

ž