Poslanci Evropskega parlamenta obiskali Skopje

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 1. 9. 2017 | Ni komentarjev

print
Člani Evropskega parlamenta Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde), posredniki za uresničitev t. im. dogovora iz Pržina, so imeli danes v Skopju več pogovorov s političnimi voditelji glede situacije v državi in prihodnjih potez. Srečali so se s predsednikom parlamenta Talatom Xhaferijem, voditelji političnih strank in koordinatorji parlamentarnih strank.

Po koncu obiska v Makedoniji so evropski poslanci podali naslednjo pisno sporočilo za javnost:

S predsednikom parlamenta, vodji političnih strank in koordinatorji parlamentarnih strank smo se srečali, da bi se pogovorili o naši prihodnji podpori dialogu med političnimi strankami, še posebej o dnevnem redu reform, potrebnih za članstvo države v EU in o učinkovitem institucionalnem delovanju Sobranja. Pogovarjali smo se o izzivih parlamenta ob trenutnem političnem vzdušju in vsi smo se strinjali, da je politični dialog ključen za napredek pri nujnih reformah ter za izboljšanje parlamentarne kulture in ozračja v Sobranju.

Predsednik in politične stranke so vsi pozdravili zavezanost Evropskega parlamenta in naše predloge o podpori dialogu ter iskanje kompromisov, ki so sestavni del vseh učinkovitih in sodobnih parlamentarnih ustanov. Razpravljali smo o tem, kako nadaljevati politični dialog v Sobranju in podpreti krepitev institucij za zaposlene in člane parlamenta, vključno prek tehnične pomoči Evropske komisije.

Pri našem delu s komisarjem Hahnom smo pri podpori poti države k evropski integraciji vedno poudarjali našo solidarnost s Sobranjem. Po naših sestankih opažamo v državi novo usmerjenost v prihodnost.  Prav tako nas veseli, da so predsednik parlamenta in politični voditelji pokazali interes za dialog o, za državo in njene državljane strateško pomembnih zadevah, vključno z reformami, potrebnimi za nadaljevanje poti do evropske integracije. Tudi v prihodnje se veselimo takšnih razprav. Pred lokalnimi volitvami pozivamo vse politične predstavnike k odgovornemu ravnanju in k zagotavljanju pogojev vsem državljanom, da bodo lahko svobodno uresničevali dvoje demokratične pravice.“

 

ž