Vajglova ocena Junckerjevega govora

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 13. 9. 2017 | Ni komentarjev

print
Danes je imel predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu redni letni govor o „stanju v Uniji“, v katerem je med drugim poudaril potrebo po enotnosti EU ter se zavzel za bolj poenoteno vodenje Unije – torej za združitev funkcije predsednika Komisije in Sveta zavoljo večje učinkovitosti in demokratičnosti.

Ivo Vajgl je na prošnjo STA podal naslednjo oceno Junckerjevega letnega nagovora, ki jo objavljamo v celoti:

Stanje Evropske unije je dobro, večina držav se je izkopala iz krize in beleži izdatno gospodarsko rast. Evropa je našla pot do stabilnosti in vsaj omejila nekatere nevarnosti, ki so ji grozile. Potrebna bo globlja integracija, doslednejše spoštovanje pravil igre, solidarnost in spoštovanje pravne države, brez česar ni demokracije. To je bilo nekaj najbolj značilnih poudarkov iz Junckerjevega govora.

Izognil se je temam, ki bi zaostrovale odnose z državami, ki ne igrajo po naštetih pravilih. Nekateri njegovi predlogi za večjo institucionalizacijo odnosov v EU ne bodo povsod sprejeti z odobravanjem.

Všeč mi je bila njegova podpora zamisli francoskega predsednika Macrona, da bi pred nujno evropsko konvencijo, ki bo posodobila strukturo EU, organizirali manjše, nacionalne konvencije. S tem bi gotovo omogočili državljanom, da bolje spoznajo in podprejo skupne vrednote in v njihovem okviru najdejo tudi zadovoljitev svojih specifičnih interesov.

V govoru so manjkali nekateri pomembni poudarki o položaju v svetu, zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer v naši okolici, v Aziji in Afriki. Opazili smo da je za Junckerja brexit izvršeno dejstvo, ki ga bomo obžalovali. To je bilo jasno sporočilo Britancem, ki na to temo špekulirajo in si poskušajo zagotoviti majhne prednosti.“

ž