Program Starejši za starejše še uradno “Državljan Evrope”

EU parlament, Novice, Starejši| 11. 10. 2017 | Ni komentarjev

print
Pozno popoldne je v Bruslju potekala slovesna podelitev nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope. Letos jo je kot edini iz Slovenije prejel program Starejši za starejše, ki poteka v okviru Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Prejemnika nagrade je ob podpori dr. Igorja Šoltesa (Zeleni/ ESZ) predlagal Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS).

Nagrado je prevzela nekdanja predsednica ZDUS in ena od snovalk programa dr. Mateja Kožuh Novak. Slovesnost je spremljalo tudi več kot štirideset prostovoljk in prostovoljcev programa Starejši za starejše, ki sta jim pot v Bruselj omogočila evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes.

Vajgl je program Starejši za starejše za nagrado Državljan Evrope predlagal tudi zato, ker „poglablja razumevanje in sodelovanje med generacijami ter spodbuja razvoj sodelovalne kulture. Prostovoljke in prostovoljci so v 11 letih opravili več kot 6,5 milijona ur prostovoljnega dela ali več kot 700.000 obiskov starejših oziroma so pomagali skoraj 160.000 ljudem, starejšim od 69 let.

Ivo Vajgl je ob podelitvi nagrade dejal:

Danes je slovesen in radosten dan, nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope so prejeli prostovoljke in prostovoljci programa Starejši za starejše, ki s svojim požrtvovalnim delom, brez kakršnegakoli plačila, pomagajo tistim starejšim, ki sami ne morejo več povsem neodvisno živeti na svojih domovih. Oni torej svoj čas, svojo energijo in svojo ljubezen vlagajo v ohranjanje dostojanstva drugih, bližnjih, znancev, sosedov ali celo popolnih tujcev – kaj je lahko še bolj plemenito od tega? Vesel sem, da so kakovost, obsežnost, kompetentnost in dobro organiziranost programa prepoznali tudi v Evropskem parlamentu. Nagrada je pomembna in ugledna podpora ne le prostovoljkam in prostovoljcem programa Starejši za starejše, ki naj mu slovenska vlada končno zagotovi stabilno in dolgoročno financiranje, pač pa tudi simbolno priznanje vsem Evropejkam in Evropejcem, ki na različne načine pomagajo starejšim kakovostno živeti svojo starost.“

Evropski parlament oziroma njegov odbor za nagrade vsako leto v skladu s pravili podeli nagrado Državljan Evrope največ 50 nagrajencem, kolikor jih je tudi letos. Nagrajeni so lahko državljani, skupine, združenja ali organizacije, ki se posebej izkažejo pri spodbujanju povezovanja in sodelovanja državljank in državljanov EU oziroma promovirajo evropske vrednote. Vsak poslanec lahko za nagrado predlaga enega prejemnika, skupaj je lahko iz vsake države največ pet kandidatov.

S podelitve nagrade Državljan Evrop, Bruselj, 11. 10. 2017

ž