Rajoyeva politika je nevarna in kratkovidna

Novice, Zunanja politika| 14. 10. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, nekdanji novinar in dopisnik iz Trsta in Bona, se je danes dopoldne udeležil kongresa Evropskega novinarskega združenja (European Journalists Association), ki od četrtka poteka v Ljubljani. Vajgl je kot govorec sodeloval v panelu z naslovom Prihodnost EU in vloga Slovenije, na katerem je razpravljal tudi evropski poslanec Alojz Peterle. Kongresa se je udeležilo okoli petdeset novinark in novinarjev iz trinajstih evropskih držav.

Vajgl je uvodoma, kot že mnogokrat doslej, kritično ocenil skupno zunanjo in varnostno politiko EU, češ da je neučinkovita oziroma je pravzaprav ni. Kljub temu, da je o podpredsednici Komisije in predstavnici EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federici Mogherini našel le lepe besede, je Vajgl mnenja, da so bili na tem položaju vedno ljudje s premalo politične moči in vpliva.

O nedavni odločitvi ameriškega predsednika Trumpa, da ZDA izstopijo iz Unesca, je Vajgl dejal, da moramo v EUveč povedati in bolj jasno, ko nekdo uničuje svet. Trump nas lahko pripelje v novo vojno, tega ne smemo podcenjevati.“ Vajgl je menil, da je Evropska unija v določanju odnosa do Ruske federacije storila „veliko napako“, in da ne smemo nasedati produkciji strahu in propagandi, ki jo izvajajo tudi razne obveščevalne službe.

Glede Zahodnega Balkana je Vajgl ocenil, da se je Slovenija takoj po osamosvojitvi želela izločiti iz Balkana, kar je imelo za posledico, da se je na Balkanu slabo uveljavila, in da so jo prehitele druge države, čeprav je imela bistveno večjo izhodiščno prednost in velik ugled med državami Zahodnega Balkana. Dejal je, da morajo imeti „vse države jugovzhodne Evrope jasno perspektivo članstva v EU“. Glede Makedonije, za katero je poročevalec Evropskega parlamenta, je Vajgl opozoril, da Grčija igra nepošteno, ko problematizira ime makedonske države in blokira njeno članstvo, pri čemer je bila Grčija sama deležna precejšnje solidarne pomoči, ko se je znašla v finančni krizi.

O odnosih EU – Turčija je Vajgl mnenja, da Turčije trenutno ne gre ne povsem zavračati ne povsem integrirati, da „moramo pustiti odprte možnosti za turško članstvo v EU“, pa četudi se zdi to zdaj nerealno in se utegne uresničiti šele čez petdeset let. „Možnosti morajo ostati,“ je opozoril Vajgl, saj se sicer Turčija lahko poveže z drugimi partnericami v regiji.

Vajgl ni mogel mimo slovensko-hrvaških odnosov v luči sprejete odločitve arbitražnega sodišča v zvezi z mejo na kopnem in na morju med državama. „Hrvaška je pri tem dokazala, da ni zanesljiva partnerica“. Nevarno je igrati tako neverodostojno politiko, saj je Zahodni Balkan še vedno občutljiva regija.

Ob tem, ko govorimo o prihodnosti Evropske unije, se preveč osredotočamo na to, kaj menita Berlin in Pariz, je opozoril Vajgl. Majhne in srednje velike države so premalo dejavne in opazne, vrniti se moramo k „poštenemu vključevanju manjših članic EU, ki se zelo oklepajo evropskih vrednot“, je ocenil.

V odgovorih na številna vprašanja iz občinstva je Vajgl med drugim opozoril, da je Evropska unija neverodostojna, kadar ima dvojna merila pri zagovarjanju načel mednarodnega prava oziroma različen odnos do nekaterih kritičnih primerov. Tako nismo nikoli, je spomnil Vajgl, obsodili izraelske okupacije Palestine, maroške okupacije in zatiranja Zahodnosaharcev, ravnanja Armenije na Gorskem Karabahu itd.

V tem oziru je omenil tudi na Katalonijo. Če bo španska vlada uporabila 155. člen ustave in Kataloniji odvzela avtonomijo, bo to najbolj nevarna in neumna odločitev vlade v zgodovini Španije, je opozoril Vajgl. „Ne opredeljujem se do vprašanja samostojnosti Katalonije, ampak sem za pravico vseh narodov do samoodločbe. To je nevarna in kratkovidna politika Rajoya“, če bo z njo nadaljeval, je prepričan Vajgl, bo Španija postala naš velik problem.

ž