Kolumna v Mandraču: Kaj je na monitorju?

Novice, Zunanja politika| 2. 11. 2017 | Ni komentarjev

print
Prejšnji teden je v izolskem tedniku Mandrač znova izšla kolumna evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/DeSUS).  Tokrat se Ivo Vajgl dotakne tudi škandalozne teme spolnega nadlegovanja v Evropskem parlamentu, spomni pa med drugim tudi na nerešeno vprašanje Zahodne Sahare, s katerim se ukvarja že mnogo let. Besedilo je pisal med tem, ko je potekalo plenarno zasedanje EP.

V nadaljevanju objavljamo kolumno Iva Vajgla v celoti:

“Prazna dvorana. Okoli odra za predsedujočega se nekaj minut pred deveto začnejo zbirati za špalir možakarji v črnih frakih s srebrnimi verigami okoli vratu, ki naj podčrtajo dostojanstvo institucije.
Dostojanstvo?! Ga bomo obranili na način, kot to vidi moja spoštovana kolegica Sophie in’t Veld Sophia, s katero sva se zjutraj pogovarjala na poti iz ene zgradbe EP do druge, in je beseda nanesla na informacije o spolnih zlorabah v parlamentu, ki so se v evropskih medijih vsaj za nekaj časa povezale s seksualnim škandalom v Hollywoodu? Kolegica, ki ji v vsem parlamentu ni enake, ko gre za načelnost in odkritost, meni, da je stvari treba priti do dna in se soočiti z resnico in posledicami. Sam argumentiram, da je treba brezkompromisno zaščititi dostojanstvo žensk in moških, ki so predmet takšnega in drugačnega nadlegovanja in izkoriščanja, vendar, da soočanje z resničnostjo, v kateri močnejši obvladujejo (da, tudi zlorabljajo) odvisnost in šibkost podrejenih, ne bo olajšana, če se bo o njej govorilo le v jeziku rumenega tiska.
Kje na svetu, kjer moški in ženske delajo in preživljajo velik del dneva skupaj, eni ali druge ne prestopajo meje (še) dovoljenega osebnega stika? Sem z vso odločnostjo zato, da razkrijemo zlorabe od tistih v državnih in zasebnih institucijah, pa do cerkve (katoliška najbrž ni izjema!), nisem pa za nekritične kampanje, lov na čarovnice, ki naj pripelje do moralnega očiščenja.
Dostojanstvo? Dan preden smo imeli na dnevnem redu spolne in drugačne zlorabe na načelni in konkretni ravni, smo z mirno vestjo in veliko večino glasov odobrili sporazum o letalskem prometu med EU in Marokom, čeprav ne upošteva razsodbe evropskega sodišča v Luksemburgu, ki je ponovno in pred pol leta razsodilo, da so vsi sporazumi s to državo nični, če se nanašajo tudi na ozemlje okupirane Zahodne Sahare. Iz sebičnih razlogov nekaterih evropskih držav, ki kradejo naravna bogastva ljudstvu Zahodne Sahare, ki, izgnano, prebiva v begunskih taboriščih v puščavi, kažemo svoj prezir do instituta mednarodnega prava. V času, ko svetu vladajo voditelji kot je Putin, Trump, Xi Jinping, Netanyahu, Erdogan … in njim podobni, je mednarodno pravo edini instrument zaščite dostojanstva, varnosti in človekovih pravic manjših držav in narodov. Po tem instrumentu v mednarodnih odnosih posega samo takrat, ko kažejo svoj prezir do njega „oni drugi“.
Dostojanstvo? Kje je, ko molčimo o stopnjevanju avtoritarnega pritiska osrednje španske vlade na Katalonce, mirnodobskem puču proti avtonomiji, napovedani cenzuri v katalonskih javnih medijih …
Dostojanstvo politike, ko se je polastijo populisti, tisti, ki se vzpenjajo na sovraštvu do drugačnosti, ali oni, ki razen praznega besedičenja in modnih dodatkov ljudem ne ponujajo ničesar?
Na poti v Strasbourg, ki mi je že osem let trn v peti in tarča kritikov zbirokratiziranosti Evropske Unije, me vselej razvedri starejša gospa, ki skrbi za toaletne prostore in prijazno, z visokim glasom in močnim južnjaškim naglasom navdušeno pozdravlja vsakogar, ki zavije k njej. Enako toplo in glasno ti ob odhodu zaželi lep dan, srečno vožnjo in na svidenje.”

Objavo je finančno podprla skupina ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

ž