Dvesto katalonskih županov v Bruslju

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 7. 11. 2017 | Ni komentarjev

print
Danes je v Bruselj pripotovalo dvesto županov katalonskih mest, da bi izrazili podporo odstavljenemu katalonskemu političnemu vodstvu na čelu s predsednikom vlade Carlosom Puigdemontom. Po sprejemu v Evropskem parlamentu so se v družbi mnogih podpornikov zbrali v veliki dvorani Palače lepih umetnosti z željo, da bi jim Evropa in EU pomagali pri ponovni vzpostavitvi normalnih pravil demokracije v Španiji. Dogodka se je udeležil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki se že mnogo let zavzema za pravico katalonskega naroda do samo-odločbe.

Katalonski župani so zahtevali so takojšnjo izpustitev nezakonito zaprtih članov katalonske vlade in borcev za človekove pravice ter zagotovitev pogojev, v katerih se bodo lahko prebivalci Katalonije na ponovljenih volitvah 21. decembra letos svobodno odločali o svoji prihodnosti. Od EU zahtevajo, da pomaga zagotoviti demokratičen potek volitev in priznanje njihovega izida.

Ivo Vajgl je o današnjem dogodku dejal: „Prisostvoval sem ganljivi in zgodovinski demonstraciji dvesto katalonskih županov in nekaj sto podpornikov, ki so v Bruslju pozvali EU, naj jim pomaga uresničiti sanje o samostojnosti. Vzdušje je bilo enkratno. Danes so jim bile dovoljene sanje, dovolj daleč od domovine.

 

Datoteke:

  • Tip: jpeg
    Velikost: 935 KB
  • Tip: jpeg
    Velikost: 869 KB
  • Tip: jpeg
    Velikost: 1 MB
ž