Za popolno prepoved uporabe glifosata v petih letih

EU parlament, Novice, Okolje| 3. 11. 2017 | Ni komentarjev

print

Evropski parlament je na oktobrskem zasedanju med drugim sprejel tudi resolucijo, v kateri se je, v nasprotju s predlogom Evropske komisije, zavzel za takojšnjo omejitev uporabe herbicidov na osnovi glifosata ter za popolno prepoved njegove uporabe do leta 2022. Za to je, v nasprotju s stališčem njegove politične skupine, glasoval tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS).

Evropske poslanke in poslanci so z večino glasov zavrnili predlog Komisije, da bi podaljšali dovoljenje za uporabo herbicidov na osnovi glifosata še za nadaljnjih deset let. Resolucija Evropskega parlamenta predvideva postopno opustitev uporabe, začenši s prepovedjo uporabe v gospodinjstvih in v kmetijstvu, saj so na voljo že primernejši biološki – za zdravje ljudi in okolje varnejši pripravki.

Proti predlogu Komisije o podaljšanju dovoljenja za uporabo herbicidov na osnovi glifosata so se že izrekle Francija, Italija, Avstrija in Luksemburg.

Iva Vajgla tudi pri tem vprašanju, tako kot v primeru GSO, vodi načelo previdnosti in odgovornosti do okolja in zdravja ljudi. Prepričan je, da moramo storiti vse, da bi v skladu s konceptom trajnostnega razvoja planet zapustili zanamcem vsaj tako ohranjen, kot smo ga imeli priložnosti uživati tudi sami.

Herbicidi na osnovi glifosata so najpogosteje uporabljeni herbicidi v kmetijstvu, vrtnarstvu in gozdarstvu in se uporabljajo za zatiranje plevela. Multinacionalke, kot je Monstanto, z njim dosegajo izjemne prodajne uspehe. Raziskovalci si sicer še niso enotni, vendar obstaja velika verjetnost, da sodi med povzročitelje raka – lani ga je kot verjetno rakotvornega opredelila tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Pobudnikom evropske državljanske pobude Ustavimo glifosat (#StopGlyphosate) je uspelo v komaj petih mesecih zbrati več kot milijon podpisov, med pobudniki pa je tudi več globalnih nevladnih okoljskih organizacij, kot sta Greenpeace in Zavezništvo za okolje. Komisija mora na pobudo odgovoriti do 8. januarja 2018.

ž