Vajgl v Evropskem parlamentu gostil konferenco o Zahodni Sahari

Novice| 16. 11. 2010 | Ni komentarjev

print
Prihodnost Zahodne Sahare, ki predstavlja zadnji ostanek procesa dekolonizacije v svetu, je bila danes predmet posebne konference, ki jo je v Evropskem parlamentu organiziral evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares).

Konference se je udeležila znana borka za človekove pravice iz Zahodne Sahare Aminatou Haidar, ki je pozornost svetovne javnosti pritegnila lani z gladovno stavko in letos kot nominiranka za prestižno Sakharovo nagrado Evropskega parlamenta namenjeno osebnostim, ki so storile največ za uveljavljanje svobode misli in človekove pravice.

Večina udeležencev razprave, ugledni mednarodni pravniki, diplomati in člani Evropskega parlamenta iz različnih političnih skupin, so se zavzeli za aktivnejši odnos EU do reševanja statusa Zahodne Sahare. Maroko po mnenju udeležencev v nasprotju z mednarodnim pravom in sklepi Organizacije združenih narodoov (OZN) zaseda ozemlje Zahodne Sahare in pravtako protipravno izkorišča bogate naravne vire, predvsem fosfate in bogastvo morja.

“Evropska unija in posamezne evropske države bi morale napraviti korak v smeri priznanja suverenosti ljudstva Zahodne Sahare nad svojim ozemljem ter izpolniti zavezo OZN, da se na področju Zahodne Sahare izvede svoboden in pravno zavezujoč referendum o prihodnosti te dežele,”  je v razpravi izpostavil Vajgl.

“Evropska unija mora uporabiti vsa politična sredstva, kot sta Sporazum o pridružitvi in Sporazum o ribištvu, ki lahko Maroko pripeljeta do tega, da bo spoštoval mednarodno pravo in človekove pravice,”  je dodal Vajgl.

Vajgl je pozval evropske države oz. vsaj najbolj načelne med njimi, naj se pridružijo skupini 80 držav, ki so že priznale državnost Zahodne Sahare.

Konferenca je poleg Haidarove gostila še bivšega osebnega odposlanca Kofija Annana za Zahodno Saharo, g. Francesca Bastaglija, profesorja mednarodnega prava iz Univerze Santiago de Compostela, g. Carlosa Ruiz Miguela, predsedujočo odboru za razvoj v Evropskem parlamentu, ga. Evo Joly (Zeleni/EFA) ter evropskega poslanca g. Raula Romeva i Ruedo (Zeleni/EFA).

ž