“Platforma za dialog EU – Katalonija” v EP

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 29. 11. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes popoldne v Evropskem parlamentu v Bruslju sodeloval na novinarski konferenci, katere namen je bil evropski javnosti predstaviti novo pobudo, neformalno skupino „Platforma za dialog EU – Katalonija“, ki jo trenutno tvori 22 poslank in poslancev EP iz različnih političnih skupin. Častna predsednika skupine sta Barbara Spinelli (Konfederalna skupina Evropske združene levice – Zelene nordijske levice, Italija) in Ivo Vajgl.

Gre za skupino poslank in poslancev EP, ki so zaskrbljeni nad dogodki v Kataloniji, in verjamejo, da je potrebna platforma, ki bo spodbudila dialog med institucijami EU in Katalonijo, da bi našli mirno in politično rešitev trenutnih razmer.

Ivo Vajgl je na novinarski konferenci dejal, da imamo lahko različne poglede na legalnost in primernost trenutka, ko je bil izveden referendum o neodvisnosti, da lahko podpiramo ali zavračamo odcepitev, da različno gledamo na ravnanje španske policije. Nihče pa ne more prepričati ljudi, naj ostanejo v državi tako, da jih pretepa, uporablja silo in jih sili v molk. „Ko je visoko spolitizirano sodišče odločilo, da pripre najprej voditelja civilne družbe, zatem pa tudi člane demokratično izvoljene vlade brez možnosti izpustitve ob plačilu varščine – zaradi njihovih političnih stališč, imata demokracija in vladavina prava problem. In to je očitno primer v Španiji. Ne moremo molčati, medtem ko sta dva ugledna nekdanja člana Evropskega parlamenta zaprta v ječi,“ je med drugim poudaril Vajgl.

„Platforma za dialog EU – Katalonija“ med drugim pripravlja obisk delegacije sedemnajstih poslank in poslancev EU katalonskih zapornikov v madridskih zaporih – uradno prošnjo so španskim oblastem že posredovali, vendar odgovora še niso prejeli, pisali pa so že tudi nekdanjemu in sedanjemu predsedniku EP Schulzu in Tajaniju, naj se zavzameta za izpustitev vseh katalonskih političnih zapornikov. Poslanke in poslanci EP se lahko kadarkoli pridružijo skupini.

 

 

Datoteke:

 • Tip: jpeg
  Velikost: 84 KB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 116 KB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 91 KB
 • Tip: jpeg
  Velikost: 83 KB
ž