Za vseevropsko priznanje palestinske države

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 12. 12. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes zvečer razpravljal na letos zadnjem rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta (EP), in sicer pri točki dnevnega reda o Trumpovi odločitvi o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Vajgl je v svojem govoru med drugim izpostavil potrebo po priznanju palestinske države v EU.

Govor Iva Vajgla:

Spoštovani,

predsednik Trump je objavil namero, ki daleč presega kompetence, ki jih je dobil kot predsednik svoje države in eden izmed vodilnih voditeljev svetovne politike. Za sedaj je z napovedjo priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta države Izrael sprožil kritike in ogorčenje mednarodne javnosti. Ne samo to: dodatno je, neodgovorno in brez upoštevanja dolge zgodovine poskusov reševanja tega problema, obremenil odnose med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami, izzval je muslimane, ponižal Palestince.

Če je iskreno verjel, da lahko v času svojega mandata prispeva k rešitvi palestinsko-izraelskega vprašanja in trajni pomiritvi narodov, ki morajo najti pot do mirnega sožitja in medsebojnega priznanja, potem poteza, ki jo je napovedal, zagotovo ne bo prispevala k doseganju tega cilja.

Prav je, kolegi, da podpremo stališče, ki so ga visoka predstavnica Mogherini, poprej pa tudi predsednik Macron in mnogim evropski voditelji sporočili izraelskemu premierju Netanjahuju. Bil bi čas, da Evropa svojo zavezanost miru na Bližnjem vzhodu in pravični rešitvi spora podpre s priznanjem države Palestine in z odločnim nasprotovanjem enostranskim potezam, ki onemogočajo edino možno, na mednarodnem pravu temelječo rešitev dveh držav, Izraela in Palestine. Vemo, da alternativo mirni rešitvi rešitvi na tem področju predstavlja prelivanje krvi in to se danes že dogaja.

ž