Je avstrijski ukrep o otroških dodatkih skladen z zakonodajo EU?

EU parlament, Novice, sociala| 22. 1. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je na pobudo poslanke Romane Tomc so-podpisal pisno poslansko vprašanje Evropski komisiji v zvezi z namero nove avstrijske vlade pod vodstvom ljudske in svobodnjaške stranke, da zniža višino otroških dodatkov migrantskih delavcev in delavk na raven življenjskih stroškov v državah, iz katerih prihajajo. Poslansko vprašanje so so-podpisali vsi evropski poslanci in poslanke iz Slovenije.

Po navedbah slovenskih medijev bi bilo s tem ukrepov prizadetih več kot 10.000 otrok migrantskih delavcev in delavk iz Slovenije in več kot 150.000 iz vse Unije, večinoma iz vzhodnih članic. Avstrija bi s tem ukrepom prihranila okoli 100 milijonov evrov letno, najbolj pa bi ukrep prizadel delavce iz Madžarske, ki so v Avstriji najštevilčnejši. Enak zakon je sicer nameravala sprejeti že prejšnja avstrijska vlada pod vodstvom socialdemokratske in ljudske stranke, a se mu je kasneje odrekla.

Evropska komisija je že napovedala, da bo preučila, ali je ta zakon skladen z zakonodajo Evropske unije, poslanke in poslance, podpisnike pisnega vprašanja pa me drugim zanima, ali je avstrijski zakon skladen z Uredbo št. 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki med drugim navaja tudi: „splošno načelo enakega obravnavanja je zlasti pomembno za delavce, ki ne prebivajo stalno v državi“.

Poslanke in poslanci so v pisnem poslanskem vprašanju Komisiji med drugim izpostavili, da „Enako kot nacionalni državljani tudi državljani EU plačujejo davke in prispevajo v nacionalne sisteme socialne varnosti.” Po Poslovniku Evropskega parlamenta ima Komisija tri oziroma šest tednov časa za odgovor poslankam in poslancem.

 

 

 

ž