Humano z brezdomnimi psi

EU parlament, Novice, živali| 1. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, sicer tudi član medskupine Evropskega parlamenta za blaginjo živali, je podpisal poziv o “humanem ravnanju z brezdomnimi psi”. Danes je medskupina za blaginjo živali ob podpori Evroskupine za živali na predlog evropskega poslanca iz Hrvaške Davorja Škrleca (Zeleni) pripravila projekcijo britanskega dokumentarnega filma z naslovom A Dog’s Life – The strays of Sarajevo (Pasje življenje – Brezdomni psi Sarajeva).

Film je nastal na pobudo filmskega igralca in borca za pravice živali Petra Egana v sodelovanju z veterinarjem Rogerjem Bralowom in režiserko Mario Slough. Prvemu delu bosta sledili še dve nadaljevanji, in sicer o ravnanju z brezdomnimi psi v Romuniji in na Hrvaškem.

Film je pripoved o Bošnjakinji Mileni Malešević, ki je od leta 2006 v BIH rešila več kot 1.000 psov. Razkriva problem širjenja populacije brezdomnih psov v Bosni in Hercegovini, predvsem v Sarajevu, ter nehumano ravnanje z brezdomnimi psi, ki ga izvajajo lokalne oblasti, da bi zmanjšale pasjo populacijo.

Najbolj strašljive so razmere v enem izmed pasjih „zavetišč“ v Prači blizu Sarajeva, kjer po trditvah več aktivistov in novinarjev brezdomne pse pobijajo, pred tem pa z njimi skrajno nehumano ravnajo. BIH, pa tudi druge države Zahodnega Balkana, so sicer znane po tem, da javnost do živali, tudi psov, nima primernega odnosa, zato se v teh državah množično dogajajo primeri mučenj, pobijanj in neustreznih ravnanj z živalmi.

Ivo Vajgl je podpisal poziv, v katerem evropski poslanci pozivajo Evropsko komisijo, naj pripravi strokovna priporočila, kako humano ravnati z brezdomnimi živalmi, in da naj spodbudi članice EU ter sosednje države, da naj z brezdomnimi živalmi ravnajo v skladu s priporočili Svetovne organizacije za zdravje živali (World Organisation for Animal Health). Poslanci in poslanke EP prav tako pozivajo Komisijo, naj zagotovi, da bodo finančna sredstva EU, namenjena kot pomoč pri preprečevanju prenosa bolezni z živali na človeka, porabljena v skladu z omenjenimi smernicami.

ž