Pozitivno o strategiji širitve EU – Zahodni Balkan

EU parlament, Govori v EP, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 6. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), sicer tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo in poročevalec v senci za Srbijo, je danes popoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil stališče skupine Alde o „Strategiji širitve EU – Zahodni Balkan, ki sta jo uvodoma predstavila podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini ter komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

Ivo Vajgl je povedal:

Spoštovani,

želel bi Komisiji izreči priznanje za, kot pravi v svojem dokumentu, verodostojno perspektivo širitve in okrepljeno sodelovanje z Zahodnim Balkanom. Skupina ALDE podpira proces širitve EU na države v tej regiji v prepričanju, da bo integracija celotnega Zahodnega Balkana prispevala k stabilnosti in napredku našega kontinenta in k njegovi varnosti.

Pozdravljam odločitev Komisije, da nadaljuje pogajanja o članstvu s Srbijo in Črno goro pod predpostavko, da se možnosti za pristop novih članic lahko realizirajo z letom 2025. V odvisnosti od dosežkov in izpolnjevanja pristopnih pogojev odpira strategija vrata tudi Makedoniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini ter Kosovu. To je celo bolj pomembno od omenjenega datuma.

Spoštovani,

razen potrebnih reform pri uveljavljanju pravne države, osnovnih pravic, neodvisnosti sodstva, funkcioniranja demokratičnih institucij, inkluzivnosti parlamentov in usklajenosti vladajočih koalicij z opozicijo, ko gre za reforme, ki so neposredno povezane z evropsko perspektivo, se mi zdi pomembno izpostaviti še sledeče: države Zahodnega Balkana bodo morale bolj učinkovito zavreči nacionalizem, prepustiti preteklost zgodovini, urediti odprta mejna vprašanja. Pri tem velja opozorilo, da EU ne bo sprejemala v svoje članstvo držav, ki bi v Unijo vnašale stare konflikte. Enako umestno se mi zdi opozorilo, da članice Evropske unije ne izkoriščajo svojega statusa za pritiske in za izsiljevanje kandidatk.

Zahodni Balkan je regija, ki jo v Evropski uniji vidimo kot celoto, kot potencialno dodano vrednost politični, gospodarski in kulturni raznolikosti naše celine. To je razlog več, da si države tega področja prizadevajo tudi za dobro sosedstvo in sodelovanje.“

 

ž