Za dodatno pomoč agenciji OZN za pomoč palestinskim beguncem

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 7. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), je sinoči na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal tudi o „Stanju v agenciji OZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu“ (UNRWA). Agencija se je znašla v  težavah po tem, ko so ji ZDA po Trumpovi odloočitvi odrekle obsežno finančno pomoč.

Ivo Vajgl je povedal:

Spoštovani,

če se neka vlada po več desetletjih širokogrudne podpore neki humanitarni organizaciji – v našem primeru UNRWA, odloči, da bo podporo brez vnaprejšnje napovedi drastično zmanjšala in ogrozila njeno normalno delovanje, se je dovoljeno vprašati, čemu?

Govorimo o odločitvi ameriškega predsednika Trumpa, ki je ne samo prizadela nekaj več kot pol milijona deklic in dečkov v šolah, ki jih na področjih, kjer živijo palestinski begunci, vzdržuje UNRWA, ampak o več milijonih Palestincev, ki životarijo v taboriščih v Jordaniji, Libanonu, Siriji, na Zahodnem bregu in v Gazi. Naša moralna dolžnost je, da prizadetim Palestincem in UNWRA priskočimo na pomoč in v resoluciji, o kateri bomo odločali jutri, pozivamo članice EU in druge, da se pridružijo solidarnostni akciji.

Združene države Amerike so vse od davnega leta 1950, ko je dejavnost UNRWA prvič stekla, zanesljivo in širokogrudno podpirale njeno plemenito dejavnost. Skozi vsa leta so bile najbolj zanesljiv in najbolj darežljiv donator.

Verjetno ni samo naključje, da je prepolovitev sredstev za UNWRA neposredno sledila napovedi ameriškega predsednika, da bo formalno priznal Jeruzalem kot glavno mesto države Izrael. Tej napovedi je sledila izjava palestinskega predsednika Abbasa, da ZDA ne vidi več kot možnega posrednika v izraelsko-palestinskem mirovnem procesu.

Tistim, ki smo v minulih letih imeli priložnost obiskati katerokoli palestinsko begunsko taborišče na Bližnjem vzhodu, je jasno, da je delo, ki ga opravlja UNWRA, neprecenljivo. Medtem, ko se neprenehoma srečuje s finančnimi problemi, število pomoči potrebnih pa se veča, organizacija ne samo, da ohranja upanje v boljši jutri beguncev, omogoča šolanje otrokom in tolažbo starejšim, s svojim požrtvovalnim delom in pogosto za ceno lastnega žrtvovanja, ohranjajo nepolitičen in nevtralen status svoje organizacije in njenih ustanov.

Humanitarna pomoč ni nadomestilo za normalno, človeka vredno življenje. Takšno življenje bo palestinskim beguncem omogočeno šele, ko bodo Izraelci in Palestinci trajno rešili svoj spor z medsebojnim spoštovanjem in življenjem v dveh suverenih državah. Do tedaj bo UNWRA nenadomestljiva opora tistim, ki na Bližnjem vzhodu najbolj trpijo. Zato moramo organizaciji pomagati in to takoj.

 

Foto: The Telegraph

ž