Za ukinitev premikanja ure

EU parlament, Novice| 9. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl podpira ukinitev urejanja zimsko-poletnega časa oziroma premikanja ure. Na institucije EU je tovrstne pobude naslovilo že več skupin državljank in državljanov ter nevladnih organizacij.

Vajgl je včeraj na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, tako kot večina evropskih poslank in poslancev, glasoval za resolucijo „o ureditvi poletnega časa“, ki je v skladu s poslovnikom EP sicer nezavezujoča. Večinsko stališče Evropskega parlamenta je, da „je ohranitev enotnega časovnega režima v EU ključnega pomena“.

Poslanke in poslanci so s sprejetjem resolucije Evropski komisiji naložili, naj temeljito prevetri veljavno direktivo o ureditvi poletnega časa in po potrebi predlaga njene spremembe.

Po Vajglovem mnenju premikanje ure ni potrebno, saj ni konkretnih dokazov, da bi to imelo kakršnekoli pozitivne učinke, je pa nesporno, da premikanje ure neugodno vpliva na bioritem mnogih ljudi, prinaša pa tudi druge nevšečnosti (npr. v letalskem prometu, večje število prometnih nesreč).

/foto: indianexpress.com/

ž