Kolumna v Mandraču: Zapuščinska razprava po Združenem kraljestvu

Mandrač, Novice| 14. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je prejšnji teden v izolskem tedniku Mandrač objavil kolumno z naslovom Zapuščinska razprava po Združenem kraljestvu, v kateri med drugim omenja tudi transnacionalne volilne liste in novo strategijo širitve EU na Zahodni Balkan, ki jo je pripravila Evropska komisija in jo je prešnji teden podprl tudi Evropski parlament.

Kolumna Iva Vajgla:

Zapustili in ustvarili so, sebi in nam, velike in barvite probleme, ko so se Britanci odločili, da bodo odšli. Na dan, ko smo v zgodnjih jutranjih poročilih poslušali, da bo Donald Trump ohranil ameriško sramoto, jetnišnico za teroriste in »teroriste« Guantanamo na Kubi, in ko je, ne on, ampak Melanija, doživela stoječe ovacije kongresnikov in senatorjev, smo v liberalni politični skupini razpravljali o novi razdelitvi sedežev v Evropskem parlamentu po odhodu 73 poslancev z Otoka in praktični uveljavitvi ideje o poslancih EP, ki jih bodo volivci v državah članicah EU volili na nadnacionalnih listah.

V zelo razgreti razpravi o tem, ali te liste pomenijo za EU začetek ustvarjanja »evropskega demosa«, ki bo bolj stavil na skupno kot nacionalno oziroma medvladno, sem menil, da zadrževanje enakega števila EU poslancev iz Slovenije kot doslej (8) pri nas doma ne bo naletelo na razumevanje, saj novi razrez, po odhodu Britancev, o katerem bomo glasovali prihodnji teden v Strasbourgu, bolj upošteva želje večjih držav, ki se jim zdi, da imajo premalo vpliva (Španija, Francija, Nizozemska …), kot pa da bi podčrtali idejo, da morajo biti v skupni evropski hiši majhne in velike države čimbolj enakopravne. Ni v redu – sem menil, da o tako bistvenih in za EU usodnih vprašanjih razpravljamo, ker so nam Britanci ponudili poceni izhodišče, namesto da skličemo novo evropsko konvencijo in se temeljito pogovorimo o tem, kakšna EU lahko odigra pomembno vlogo v novih globalnih razmerah v svetu in v novih političnih okoliščinah na našem kontinentu.

Še nekaj kolegov iz majhnih držav je imelo podobne pomisleke, ki sem jih jaz zabelil s prepričanjem, da bi lahko državljani cele EU na nadnacionalni volilni listi izvolili kakega Slovenca samo, če bi ta za svojo popularnost poskrbel s spektakularnim dejanjem: na primer, če bi podrl Eifflov stolp ali Petrovo katedralo v Rimu.
Problemi EU so v teh napetih časih podobni motni tekočini v vezani posodi, ki se preliva iz ene sklede v drugo.

Pred 6. februarjem, ko bo Evropska komisija objavila strategijo nadaljnje širitve EU (na šest držav Zahodnega Balkana), se je oglasila Španija, ki zahteva da se s seznama šesterice izbriše Kosovo, ki ga Madrid (zaradi zelo aktualnega stanja v Kataloniji) ne priznava kot suvereno državo skupaj s Slovaško, Romunijo, Grčijo, Ciprom in Bolgarijo. Nakazuje se torej možnost, da bi Španija zablokirala celoten proces širjenja EU, ker se vlada v Madridu ne zna na demokratičen način soočiti z zahtevami in pričakovanji Kataloncev.

Z demokratičnimi in z mednarodnim pravom usklajenimi načeli se v primeru priznanja Palestine ne zna soočiti niti slovenska politična desnica (nekaterim mislecem iz njenih vrst antisemitizem ni tuj!), niti vplivni prišepetovalci ameriške vlade iz vplivnih judovskih organizacij, ki ocenjujejo, da je primerno pritisniti z vso silo na majhno Slovenijo, da bi zastrašili večje evropske države in s tem omogočili Izraelu prisvajanje palestinskih ozemelj, če je treba tudi za ceno tveganja hudih spopadov in možnih vojn v prihodnosti Bližnjega vzhoda.

Na monitorju, ki ga imam v pisarni, sem z enim očesom in ušesom spremljal CNN. Donaldu Trumpu je v imenu stranke Demokratov na njegov patetični govor o stanju države odgovarjal Joe Kennedy III. Očitno se v osebi mladega in elokventnega politika iz dinastije znanega imena že nakazuje bodoči lider naprednejšega dela ZDA. Tradicija dinastičnega nasledstva se v eni, po številu prebivalcev in pametnih ljudi največjih držav na svetu, kar nadaljuje.

 

Objavo je finančno podprla skupina Alde – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

ž