Zmaga za Zahodno Saharo, sramota za Evropsko komisijo in Svet

EU parlament, Novice, Zahodna Sahara| 28. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
27. februarja 2018 je Sodišče Evropske unije razsodilo, da se ribiški sporazum, ki ga je Evropska unija sklenila s Kraljevino Maroko, ne izvaja na ozemlju Zahodne Sahare in v njenih vodah. Odločitev je pozdravila medskupina Evropskega parlamenta za Zahodno Saharo, katere član je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki je eden od podpredsednikov.

Predsednik medskupine EP za Zahodno Saharo Jytte Guteland (S&D) ter podpredsedniki Bodil Valero (Zeleni/EFA), Paloma López Bermejo (GUE/NGL), Fabio Massimo Castaldo (EFDD) in Ivo Vajgl (ALDE) so v sinočnji izjavi za javnost zapisali, da je Sodišče Evropske unije sledilo svoji odločitvi iz leta 2016, ko je razsodilo, da se sporazum EU – Maroko o pridružitvi in liberalizaciji ne sme izvajati na območju Zahodne Sahare.

Sodišče je včeraj razsodilo, da bi uporaba ribiškega sporazuma med EU in Marokom pomenila kršitev mednarodnega prava, posebej pravice Zahodnosaharcev do samoodločbe.

Evropski poslanci, člani medskupine za Zahodno Saharo, ocenjujejo, da gre za „veliko sramoto za Evropsko komisijo in Svet ter za način, kako sta obravnavala vprašanje okupirane Zahodne Sahare.

Evropska komisija in Svet sta vztrajno ignorirala vsa opozorila in pozive, tudi tiste, ki jih je nanju vsa ta leta naslavljala medskupina EP za Zahodno Saharo – proti ribiškemu sporazumu, ki je bil podpisan leta 2011. „Evropskemu parlamentu in evropskim davkoplačevalcem ter nenazadnje Zahodnosaharcem bosta morala pojasniti, zakaj je EU plačevala milijone evrov letno Maroku, da je nezakonito ribarila v zahodnosaharskih vodah.

Člani medskupine so pozvali k popolni prevetritvi odnosov EU z Marokom ob upoštevanju Zahodne Sahare. Evropska komisija mora ustaviti trenutna pogajanja z Marokom o ribištvu, kot tudi o kmetijskih in ribjih izdelkih, da bi se lahko v odnosu do Zahodne Sahare postavila na stran spoštovanja evropskega in mednarodnega prava, so ocenili evropski poslanci – člani medskupine za Zahodno Saharo. Prepričani so, da mora Komisija pričeti neposredno sodelovati z zadnosaharskim ljudstvom in njihovim uradnim predstavnikom Fronto Polisario, ki so ga kot takega priznali tudi Združeni narodi.

Evropski poslanec Ivo Vajgl pričakuje, da bosta odločitev Sodišča Evropske unije, ki izhaja iz temeljne pravice naroda do samoodločbe, v odnosu do vprašanja okupirane Zahodne Sahare dosledno spoštovala tudi slovenska vlada in parlament.

ž