Evropski poslanci na obisk h katalonskim političnim zapornikom

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice| 28. 2. 2018 | Ni komentarjev

print
Skupina evropskih poslank in poslancev Platforma za dialog EU – Katalonija, ki jo vodi Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) in se zavzema za demokratično rešitev ter spoštljiv odnos med španskimi in katalonskimi oblastmi, se je danes Bruslju pred Evropskim parlamentom zbrala na simbolični manifestaciji.

Ob tem so se evropske poslanke in poslanci iz različnih političnih skupin zavzeli za takojšnjo izpustitevkatalonskih političnih zapornikov in izrazili popolno nestrinjanje in zavračanje razmer, v katerih ti bivajo v zaporih.“ Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo Platforma znova vložila prošnjo za odobritev obiska katalonskih političnih zapornikov v Španiji, po tem, ko so njeno prvo prošnjo decembra lani po dolgem birokratskem postopku zavrnili zaporniški uradniki. Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart in Jordi Sànchez so obtoženi uporništva, zaradi česar jim grozijo zaporne kazni do 30 let.

V skladu s špansko ustavo se take kazni uporabljajo v primerih, ko je uporabljeno nasilje, kar pa v katalonskem primeru ne velja. Po prepričanju Platforme je edina, ki je uporabila nasilje 1. oktobra lani (na dan referenduma o neodvisnosti), španska vlada, ki jo vodi Mariano Rajoy.

Amnesty International je v nedavnem poročilu o človekovih pravicah za leto 2017 zapisala, da sta španski policija in vojska (Policía Nacional in Guardia Civil) na podlagi ukaza ministrstva za notranje zadeve „uporabili prekomerno silo proti miroljubnim ljudem in jih več kot 1.000 poškodovali. Zato trdno verjamemo, da so štirje pridržani politični zaporniki, in da so kaznovani zaradi njihovih političnih in demokratičnih stališč, je zapisala Platforma v današnji izjavi za javnost.

V tem oziru želijo evropske poslanke in poslanci opozoriti na poročilo skupine Col·lectiu Praga (Kolektiv Praga), ki ga je podpisalo 650 pravnic in pravnikov in opozarja na številne kršitve Evropske konvencije o človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Kataloniji ter na zlorabo španskih sodišč v primeru vprašanja, ki ni pravno, temveč politično.

Platforma obsoja dejstvo, da štirje politični zaporniki neupravičeno začasno pridržani brez sojenja ali močnih pravnih razlogov oziroma dokazov, ki bi opravičevali pridržanje. Narava njihovega pridržanja postane očitna, če upoštevamo, da so zaprti 700 kilometrov od njihovih domov, da globoko verna oseba, kot je Oriol Junqueras, nima možnosti obiskovanja maš, da je bil Joaquim Forn več dni brez ogrevanja in tople vode, in da zaporniški uradniki izvajajo zelo strog režim glede obiskov,“ so zapisali v Platformi.

ž