Za celovito obravnavo v primeru turških prosilcev za azil

Človekove pravice, Novice, Zunanja politika| 2. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) se je danes za medije odzval na poročanje nekaterih medijev, da je notranje ministrstvo več turškim družinam zavrnilo prošnje za azil oziroma za mednarodno zaščito, ki so jih vložili že pred več kot letom dni.

Izjava Iva Vajgla: „Nekateri slovenski mediji poročajo, da naj bi ministrstvo za notranje zadeve zavrnilo več prošenj za azil oziroma mednarodno zaščito, ki so jih že pred časom vložili državljani in državljanke Turčije, med njimi je več otrok. Šlo naj bi za pripadnike gulenističnega gibanja, ki ga režim turškega predsednika Erdogana po spodletelem poskusu državnega udara leta 2016 obravnava kot teroristično organizacijo.

Podlaga za zavrnitev prošenj za azil prvim trem turškim družinam naj bi bila odločitev slovenske vlade, da Turčijo obravnava kot ‘varno državo’.

Koliko je Turčija varna država, je, denimo, mogoče prebrati tudi v poročilu Amnesty International o stanju človekovih pravic v svetu za leto 2017, ki je med drugim zapisala, da turška oblast nadaljuje s pridržanjem na tisoče kritikov vlade, da so kritike turške vlade izginile iz osrednjih medijev, ter da je bilo aretiranih in več mesecev priprtih več kot sto novinarjev – več kot v katerikoli drugi državi.

Turške oblasti so aretirale številne aktiviste neodvisnih nevladnih organizacij, med drugim tudi direktorja izpostave Amnesty International v Turčiji.

Upam, da slovenske oblasti razmere v Turčiji obravnavajo celovito in iščejo informacije o ogroženosti prosilcev za mednarodno zaščito tudi pri neodvisnih virih, kolikor jih je v sami državi sploh še ostalo. Prav bi bilo, da bi se pri obravnavi tovrstnih vprašanj zgledovali po vplivnih državah EU, ki pri azilni politiki ne podlegajo nikakršnim zunanjim pritiskom, pač pa dosledno spoštujejo Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki smo ji vsi zavezani.

ž