Harkin in Vajgl opozorila na revščino starejših žensk

Človekove pravice, EU parlament, Novice, sociala, Starejši| 8. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropska poslanca Marian Harkin (Alde, Irska) in Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) sta danes na Evropsko komisijo naslovila pisno vprašanje v zvezi z revščino starejših žensk. Med drugim Komisijo sprašujeta, katere ukrepe načrtuje, da bi zmanjšala tveganje za revščino, s katerim se še posebej soočajo starejše ženske.

Harkin in Vajgl sta v pisnem vprašanju uvodoma zapisala, da podatki Eurostata kažejo, da „ne le, da je revščina med starejšimi ženskami problem v vseh državah članicah, ampak da se tveganje za revščino s starostjo žensk še povečuje. Po podatkih iz leta 2015 je povprečje tveganja za revščino v EU pri ženskah, starejših od 65 let, 15,8%, medtem ko je to tveganje pri ženskah nad 75 let že 17,8%.“ Podatki so, denimo, v primeru Slovenije, „še bolj zaskrbljujoči“, sta zapisala.

Od Evropske komisije evropska poslanca pričakujeta odgovor na naslednja vprašanja:

  • na katerih pobudah dela Komisija, da bi zmanjšala tveganje za revščino starejših žensk,
  • ali je oziroma bo Komisija pripravila priporočila državam članicam, kako odpraviti oziroma zmanjšati to vrsto revščine,
  • kakšno vlogo lahko v kontekstu teh podatkov igrajo primerne pokojnine – nad ravnijo tveganja revščine oziroma socialne izključenosti, pri spopadanju s temi podatki.

Podpisnika sta še zapisala, da je „mednarodni dan žensk primerna priložnost za premislek o temeljnih človekovih pravicah. Vsakdo ima pravico do dostojnega življenja.

ž