Vajgl obsoja nove aretacije katalonskih političnih voditeljev

Človekove pravice, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 23. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Pred nekaj urami so španske oblasti v Barceloni aretirale pet katalonskih političnih voditeljev, ki zagovarjajo katalonsko neodvisnost. Med njimi so predsedniški kandidat Jordi Turull, nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell in trije ministri razpuščene katalonske vlade – Raül Romeva, Josep Rull in Dolors Bassa.

Po poročanju katalonskih medijev jim grozi štirideset let zapora in so uradno obtoženi uporništva pri organizaciji referenduma o neodvisnosti, ki je potekal 1. oktobra lani. Skupaj je zdaj v zaporih devet katalonskih političnih in civilno-družbenih voditeljev.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki je predsedujoči Platformi Dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu, se je na novico odzval z naslednjo izjavo za javnost.

Ivo Vajgl: „Današnje aretacije katalonskih političnih voditeljev z, za moderni čas popolnoma absurdnimi obtožbami, pomenijo resen udarec evropski demokraciji. Evropski svet, Komisija in vlade držav članic Evropske unije morajo nujno obsoditi represivno obnašanje španske vlade in zahtevati takojšnjo izpustitev političnih zapornikov, med katerimi so izvoljeni poslanci katalonskega parlamenta in nekdanji poslanec Evropskega parlamenta.

Španska vlada bi morala, če naj bo razumljena kot demokratična, sprejeti ponudbo katalonskih voditeljev za dialog o prihodnjih odnosih med Madridom in Barcelono. Zatekanje k drastični represiji je v popolnem neskladju z načeli demokracije, ki združujejo narode in države v Evropski uniji.”

 

ž