Vajgl o pridržanju Carlesa Puigdemonta

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice| 25. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Pred nekaj urami je njegov odvetnik obvestil javnost, da so nemške oblasti pridržale katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta. Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki je predsedujoči Platformi Dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu se je na novico odzval z izjavo za javnost.

Izjava Iva Vajgla: „Če bi španska vlada in špansko pravosodje, ki več kot očitno ni nepristransko, ko gre za dogajanja v Kataloniji, izkazali več pripravljenosti na demokratičen dialog in več razumevanja za to, da zapletenih družbenih odnosov ni mogoče reševati z nasiljem in represijo, potem bi bila kriza okoli Katalonije bliže rešitvi, kot je danes.

Spektakularne aretacije katalonskih članov vlade, poslancev in voditeljev civilno-družbenih gibanj in grožnje z drastičnimi zapornimi kaznimi, so slabo spričevalo o demokraciji v Španiji.

Evropska unija s svojimi institucijami ne bi smela zapirati oči pred kršenjem demokratičnih svoboščin in človekovih pravic v Španiji. Lov za katalonskim predsednikom je sramotna epizoda dogajanj, ki so se začela z mirnim in demokratičnim procesom za več svobode v Kataloniji.“

/ENGLISH TRANSLATION/

Ivo Vajgl (MEP, president of the Platform Dialogue EU – Catalonia):

Spanish government and judiciary, obviously bias about the Catalonia, should have shown more readiness to enter in democratic dialogue and more understanding for the fact that complex relations within society and state could not be solved by violence and repression. In that case the crisis in Catalonia and Spanish as a whole would be closer to a solution than it is today.

Spectacular detention of the Catalan members of the government, parliament, former MEPs and leaders of the civil society, as well as the threats with drastic punishment, represent a very dubious testimony about the state of democracy in Spain.

European union with it institutions should not close the eyes in front of violations of democratic liberties and human rights in Spain. The hunt on Catalan president is a shameful episode and the continuation of events which have been started by a peaceful and democratic request for freedom in Catalonia.

 

ž