Katalonski politični zaporniki kandidati za nagrado Saharov

EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 27. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Pred dnevi se je skupina štiridesetih evropskih poslank in poslancev, združenih v neformalni skupini Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu, ki jo vodi evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), se je odločila letos za nagrado Saharov za svobodo misli predlagati katalonske politične zapornike v Španiji. Med njimi so predsedniški kandidat Jordi Turull, nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell in trije ministri razpuščene katalonske vlade – Raül Romeva, Josep Rull in Dolors Bassa. Skupaj jih je zdaj v španskih zaporih devet.

S to potezo želijo evropski poslanci opozoriti na problem katalonskih političnih zapornikov, med katerimi so nekdanji evropski poslanec in aktualni član demokratično izvoljenega katalonskega parlamenta.

Ivo Vajgl je za portal Euro Diplomatic med drugim povedal: „Menimo, da je nesprejemljivo, da so v demokratični državi, članici Evropske unije, politični zaporniki, in da ni spoštovanja ljudi, ki so bili demokratično izvoljeni in imajo mandat. Eden od načinov, da na ta problem opozorimo in pritegnemo pozornost javnosti in politikov je, da te ljudi, katalonske politične voditelje in vodji civilno-družbenih organizacij, predlagamo za nagrado Saharov.“

Evropski parlament podeljuje nagrado Saharov od leta 1988 z namenom opozoriti na dosežke posameznikov pri zaščiti človekovih pravic ali pri opozarjanju na kršitve človekovih pravic po svetu. Nagrada bo podeljena decembra 2018, pred tem pa bo o predlogih odločila konferenca predsednikov Evropskega parlamenta.

ž