Odločitev vlade v primeru „Skripal“ primerna

Novice, Zunanja politika| 29. 3. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec, nekdanji diplomat in zunanji minister Ivo Vajgl današnjo odločitev Vlade Republike Slovenije v zvezi s primerom „Skripal“ ocenjuje kot „najboljšo potezo iz repertoarja diplomacije“. V zvezi s tem je objavljamo sporočilo za javnost.

Izjava Iva Vajgla: „Odločitev slovenske vlade, da pokliče na posvet veleposlanika Republike Slovenije pri Ruski federaciji Primoža Šeligo je v tem trenutku najboljša poteza iz repertoarja diplomacije. Pomembno je, da Slovenija, pa tudi druge države v Evropi in izven nje, sprejemajo težavne odločitve na osnovi trdnih in dokazljivih dejstev.

V primeru brutalnega napada na nekdanjega ruskega obveščevalca in njegovo hči v Salisburyju manjkajo dejstva, ki bi opravičila enoglasno obsodbo Rusije kot države, ki naj bi naročila dvojni umor. Evropska unija in zavezniki v Natu imajo pogosto možnost dokazovati svojo enotnost, vendar je vredno tehtnega razmisleka, ali je pravi trenutek in pravi razlog za strnjevanje vrst prav sedaj, ko se Evropa in svet soočata s potencialno hudo nevarno novo hladno vojno.

Ni dvoma, da verodostojnost in trdnost skupne evropske zunanje in varnostne politike zahtevata skupno odzivanje na krize, vendar pa nas zgodovina uči, da je vztrajanje pri načelnosti, principih mednarodnega prava in pri utemeljenosti svojih odločitev enakovreden dokaz lojalnosti in skupni odgovornosti.

ž