Vajgl obiskal Puigdemonta v nemškem zaporu

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 4. 4. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), vodja Platforme dialog EU – Katalonija, je zgodaj popoldne obiskal katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki je v zaporu v nemškem Neumünsterju. Vajgl se je ob tem na pogovorih sestal tudi s podpredsednikom katalonskega parlamenta Josepom Costo in nekaterimi tesnimi Puigdemontovimi sodelavci.

Izjava Iva Vajgla: „Osnovno sporočilo katalonskega predsednika je bilo, da je problem odnosov med Katalonijo in osrednjimi španskimi oblastmi političen in ga je treba tudi rešiti s političnimi sredstvi. V Španiji je ločitev različnih vej oblasti zelo netransparentna, vlada pa se skriva za radikalnimi stališči pravosodnih in represivnih organov.

Carles Puigdemont znova ponuja roko dialoga in pravi, da je treba sesti za mizo in nanjo položiti vse argumente, zahteve in pričakovanja – šele potem se lahko išče rešitve. Predsednik ne pričakuje, da bodo nemški pravosodni organi in oblasti popustili pod pritiski iz Madrida in odobrili njegovo izročitev Španiji – to bi bilo v nasprotju z načelom pravne države ter spoštovanjem splošnih človekovih in demokratičnih pravic. Njegova izročitev Španiji bi pomenila nevarnost hude destabilizacije razmer v Kataloniji.

Carles Puigdemont je poudaril, da pričakuje, da bo Evropska unija spoznala, da problem Katalonije ni lokalen problem, pač pa lahko njegovo ‘reševanje’ na avtoritaren način postane sprejemljiva praksa tudi za druge članice EU. To pa bi bil konec Unije, kakor smo si jo predstavljali in kot je bila zasnovana. Posebej se je Puigdemont zahvalil slovenski politiki in predvsem slovenski javnosti za pozornost, ki jo v Sloveniji posvečamo Kataloniji in pravici narodov do samoodločbe.

Vajgl se je srečal tudi podpredsednikom katalonskega parlamenta Josepom Costo, ki ga je seznanil, kako poteka dogovarjanje koalicije o naslednjih korakih.

Vajgl ocenjuje: „Seveda so okoliščine za to dogovarjanje izredno težavne, saj so vsi politiki v Barceloni izpostavljeni hudim pritiskom in grožnjam s povsem neprimerno visokimi zapornimi kaznimi – zaradi različnih stališč in pogledov o prihodnjih odnosih med Barcelono in Madridom. Dejstvo, da se krog in število politikov in voditeljev civilno-družbenih organizacij v španskih zaporih zvišuje, bi moralo biti zadnje opozorilo evropskim politikom, da se morajo odzvati. To velja tudi za politiko v Sloveniji, kjer je solidarnost javnosti s Katalonci največja, kar v Kataloniji izredno cenijo.

 

foto: ACN

ž