Poziv k dialogu v Kataloniji

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 16. 4. 2018 | Ni komentarjev

print
Štiriinštirideset poslank in poslancev Evropskega parlamenta je konec prejšnjega tedna podpisalo „Manifest za dialog v Kataloniji“, ki ga je pod vodstvom Iva Vajgla (Alde/ DeSUS) pripravila neformalna skupina v Evropskem parlamentu „Platforma Dialog EU – Katalonija“. Podpisnice in podpisniki prihajajo iz več političnih skupin iz petnajstih držav, med katerimi pa ni poslancev Evropske ljudske stranke.

Podpisnice in podpisniki manifesta so pozvali:

  • špansko sodstvo, naj iz zapora izpusti devet katalonskih političnih zapornikov,
  • nemško sodstvo, naj ne izroči Carlesa Puigdemonta, saj nima možnosti za pošteno sojenje,
  • Belgijo, Veliko Britanijo in Švico, naj iz istih razlogov ne izroči Clare Ponsatí, Tonia Comína, Lluísa Puiga and Meritxell Serret,
  • institucije EU, naj posredujejo v sporu med Katalonijo in Španijo, da bi našli politično rešitev v okviru dialoga brez vnaprejšnjih pogojev“.

Platforma Dialog EU – Katalonija se je za javni poziv institucijam EU ter španskim, nemškim, belgijskim, britanskim in švicarskim oblastem odločila po tem, ko je bil nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont izpuščen iz pripora v Nemčiji na podlagi varščine in le ob delnem priznanju obtožnih razlogov iz evropskega pripornega naloga, ter ob dejstvu, da je v španskih zaporih še vedno devet političnih zapornikov, v izgnanstvu pa štirje zagovorniki katalonske samostojnosti.

ž