“Sirija potrebuje mir, ne grmenja vojaških bobnov”

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 17. 4. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes popoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal o razmerah v Siriji, o katerih je uvodoma spregovorila tudi podpredsednica Komisije/ visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini.

Ivo Vajgl je v enominutnem govoru povedal:

Nič novega se ni zgodilo v Siriji, ko so se trije predsedniki zahodnih držav, članic Varnostnega sveta OZN brez konzultacije svojih parlamentov, odločili za vojaški poseg v Siriji. Na ta način intervencijam v tej državi prištevamo nove igralce, trpljenje Sircev se nadaljuje. V ogorčenem konfliktu različnih geostrateških interesov, fanatičnih verskih in terorističnih gibanj, ki traja sedem let, postaja Sirija vzorčni primer prihodnjih prizorišč vojaških spopadov in ogrožanja svetovnega miru.

V včeraj objavljenem sporočilu o sestanku zunanjih ministrov Evropske unije si tako zasluži posebno pozornost samo stavek, da za konflikt v Siriji ni vojaške rešitve. Torej ne glede na to, ali operacije izvajajo Rusija, Turčija, najeti teroristi ali zahodna trojka. Sirija potrebuje učinkovito pomoč Evropske unije, zaradi ljudi, ki bi še radi živeli v domovini, in zaradi naših lastnih interesov. Sirija potrebuje mir, ne grmenja vojaških bobnov!

ž