Ivo Vajgl v Ljubljani gostil Pina Arlacchia, poročevalca EP za Afganistan

Novice| 26. 11. 2010 | Ni komentarjev

print
Danes se je na povabilo poslanca v Evropskem parlamentu g. Iva Vajgla ter poslanca DZ in podpredsednika stranke Zares g. Franca Jurija, na prvem obisku v Sloveniji mudil g. Pino Arlacchi, poročevalec Evropskega parlamenta za Afganistan.

V okviru obiska se je g. Arlacchi srečal tudi s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom, ministrom za zunanje zadeve Samuelom Žbogarjem, državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo mag. Urošem Krekom ter člani Odborov DZ za zunanjo politiko in obrambo.

Na novinarski konferenci sta o Poročilu o novi strategiji za Afganistan, katere sopredlagatelj je bil g. Arlacchi, poleg visokega gosta, spregovorila tudi Ivo Vajgl in Franco Juri.

G. Arlacchi se je uvodoma zahvalil za povabilo in povedal, da se je omenjenega poročila lotil samoiniciativno, nato pa so k poročilu pristopili še drugi evropski poslanci, med njimi tudi Ivo Vajgl. Veseli ga, da je bilo Poročilo na Komisiji za zunanjo politiko Evropskega parlamenta sprejeto z veliko večino, 60 glasov ZA in 1 PROTI, kar je redkost in kaže na veliko mero zavedanja in konsenza glede situacije v Afganistanu.

Glavna tema novinarske konference je bila nova strategija za Afganistan, ki predstavlja prvi akcijski plan nasploh, njeni cilji pa so predvsem stabilizacija in prenova države ter oprava kmetijske pridelave opija. Eden glavnih problemov Afganistana je tudi legalizirana korupcija, saj 80 odstotkov tujih razvojnih sredstev ne pride do prebivalstva, temveč gre privatnim podjetjem in različnim svetovalcem. Država stagnira, povprečna starost prebivalstva je 40 let, umrljivost narašča, revščina se veča, glede na sredstva, ki jih Afganistan dobiva, pa bi morala biti slika ravno obratna.

Ivo Vajgl je povedal, da z g. Arlacchiem sodeluje že od samega začetka svojega mandata, in nanj gleda kot na dobrega prijatelja in človeka, ki razume globje bistvo zunanje politike. Franco Juri je dodal, da bomo pri stabilizaciji Afganistana potrebovali pomoč širše regije, predvsem Rusije, Pakistana, Irana in Turčije, brez aranžmaja teh držav, si stabilizacije Afganistana ne gre predstavljati.

Še več o tematiki pa v spodnjih posnetkih novinarske konference:

ž