Za popolno prepoved trgovanja s slonovino v EU

EU parlament, Novice, Okolje, živali| 14. 5. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) je pred dnevi sopodpisal javno pismo, naslovljeno na komisarja Karmena Vello, pristojnega za okolje, pomorske zadeve in ribištvo, v katerem ga evropski poslanci pozivajo k pripravi zakonodajnega predloga za popolno prepoved trgovanja s slonovino v EU.

Evropski poslanci, ki delujejo v interesni skupini za divje živali Poslanci za divje živali (MepsForWildLife), so pričeli s kampanjo EU #meps4wildlife, da bi okrepili boj proti kriminalu na področju divjih živali in na evropski ravni povečali ozaveščenost o grožnji, ki jo predstavlja ta, zdaj četrta največja vrsta nezakonite trgovine na svetu.

Del kampanje je tudi pismo komisarju Karmenu Velli o zavzemanju za popolno prepoved trgovanja s slonovino v EU, ki ga je podprlo prek sto evropskih poslancev. Evropski poslanci v pismu komisarja opozarjajo na problem (nezakonitega) trgovanja s slonovino. Odkar je EU leta 2015 sprejela Konvencijo Združenih narodov CITES o mednarodni trgovini z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, se je obseg trgovine s slonovino nekoliko skrčil. Vendar pa so sloni in nosorogi kljub temu v resni nevarnosti zaradi še vedno visoke ravni lova.

V javnem pismu so evropske poslanke in poslanci med drugim zapisali: „Menimo, da je s strani Komisije čas za naslednjo fazo, in sicer predlog popolne prepovedi uvoza / trgovine s slonovino. Evropski parlament že dolgo zagovarja takšno prepoved, nazadnje v resoluciji o akcijskem načrtu EU za boj proti nezakoniti trgovini s prosto živečimi vrstami, ki je bila 24. novembra 2016 izglasovana z veliko večino“.

Po ocenah naravovarstvenih organizacij vsako leto zaradi nezakonitega lova v Afriki in Aziji pogine med 35 in 50 tisoč slonov, samo v Afriki prek 100 slonov na dan oziroma eden vsakih 15 minut. Če se bo pobijanje slonov, ki jih lovijo zaradi prodaje oklov, nadaljevalo z nezmanjšano močjo, bi lahko v manj kot desetih letih prišlo do njihovega izumrtja na večini področjih, kjer živijo.

Evropski poslanci so pismo zaključili z mislijo, da bi morala EU utreti pot, ki bi ji sledile ostale države, kot je to storila že večkrat, in glede reševanja tega vprašanja računajo na komisarja Vello.

Foto: Reuters

ž